Apothekers mogen niet deelnemen aan 'met belgerinkel naar de winkel'

12/04/11 om 11:19 - Bijgewerkt om 11:19

Apothekers mogen niet langer deelnemen aan de actie 'met belgerinkel naar de winkel' die dit jaar opnieuw plaats vindt van 7 mei tot 11 juni. Dat heeft de Orde der Apothekers beslist, zo weet het vakblad De Apotheker. "Een apotheek is geen winkel", stelt de Orde die waarschuwt dat apothekers die er toch aan deelnemen, deontologisch flink over de schreef gaan.

Apothekers mogen niet deelnemen aan 'met belgerinkel naar de winkel'

Meer dan 17.000 handelaars nemen dit jaar deel aan dit Vlaamse evenement dat door Unizo, de Bond Beter Leefmilieu en de CM wordt georganiseerd, maar waar heel wat bekende organisaties hun steun aan verlenen. De belangrijkste bedoeling van het evenement is om mensen ervan te overtuigen om vaker de fiets te nemen om boodschappen te gaan doen. Deelnemende handelaars geven fietsende klanten een stempeltje op hun spaarkaart. Na 7 stempels kan de klant deelnemen aan een tombola en per gemeente wordt een fiets verloot. Maar de stempels geven ook een flinke korting op een fietscape van Kaat Tilley.

DeontologieHonderden apothekers namen in het verleden enthousiast deel aan dit initiatief, maar vanaf dit jaar kan het niet meer. 'Het is een mooie actie om aan te zetten tot het gebruik van de fiets. Maar een apotheek is geen winkel. De apotheker is een gezondheidszorgbeoefenaar die zijn professionaliteit ten dienste stelt van de Volksgezondheid in een daartoe vergunde officina. De deontologie belet apothekers bijgevolg om deel te nemen aan deze actie,' stelt de Orde der Apothekers.

Unizo, en de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FIVB) in het bijzonder, waren deze morgen nog niet op de hoogte van de beslissing van de Orde. De apothekers zelf zijn er niet gelukkig mee. "We zijn niet op de hoogte gebracht, we hebben onze deelname al lang toegezegd en deze actie heeft niets met handel, maar wel met gezondheid te maken", zeggen ze. (DDP)

Lees meer over:

Onze partners