Antwerpse Zoo herstelt zeehondenverblijf in oorspronkelijke glorie

29/09/11 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:48

(Belga) De Zoo van Antwerpen blijft volop renoveren. Na het nieuwe stukje nagebouwde Kalahariwoestijn waarin zowel leeuwen als stokstaartjes een onderdak hebben gekregen, is nu het zeehondenverblijf aan de beurt. Dat dateert nog uit 1908, maar onderging in de loop der jaren heel wat veranderingen. Nu wil de Zoo het bassin in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Tijdens de werken blijven een aantal zeehonden zichtbaar voor het publiek in het pinguïnverblijf. Dat meldt de Zoo in een persbericht.

De renovatie kost in totaal 2,26 miljoen euro, waarvan ruim 1,75 miljoen van de Vlaamse regering en Toerisme Vlaanderen komt. Bedoeling is het verblijf, een heuvelachtig terrein van 1.300 m² naast de nieuwe leeuwencanyon, te reconstrueren aan de hand van de authentieke plannen uit 1908. Niet enkel de tand des tijds, ook nieuwe reglementeringen inzake veiligheid en dierenwelzijn maken de renovatie volgens de Zoo noodzakelijk. Zo werd eerder de waterval met rotspartij om veiligheidsredenen afgesloten. Ook de balustrade moet onder handen genomen worden en krijgt met een boomtakkenvorm haar oorspronkelijke look terug. Een biologische filterinstallatie met zandfilters moet net als het kanaliseren en hergebruiken van regenwater het waterverbruik drastisch doen verminderen. Voor het welzijn van de dieren wordt er in de toekomst bovendien zout water gebruikt in het bassin. De werken zouden afgerond moeten zijn tegen de paasvakantie van 2012. Tot dan zullen de vijf zeehonden achter de schermen blijven, maar enkele anderen blijven wel zichtbaar in het pinguïnverblijf. (COR 360)

Onze partners