Antwerpse SP.A wil ook liberalen in front tegen De Wever

03/02/12 om 07:15 - Bijgewerkt om 07:15

De Antwerpse SP.A-schepen en plaatselijk voorzitter Guy Lauwers biedt Annemie Turtelboom de tweede plaats aan op de stadslijst van SP.A en CD&V. De Wever vraagt zich af wat de gewone SP.A'er daarvan denkt.

De Antwerpse SP.A van burgemeester Patrick Janssens heeft een nieuwe zet gedaan in de verkiezingsstrijd. Als Open VLD kiest voor de stadslijst van SP.A en CD&V, dan zou het liberale kopstuk en federaal minister Annemie Turtelboom de tweede plaats aangeboden krijgen. Turtelboom zelf laat niet in haar kaarten kijken. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het publieke aanbod aan Turtelboom kwam niet van Patrick Janssens zelf, die het nog "voorbarig" noemt, maar wel van schepen en lokaal SP.A-voorzitter Guy Lauwers.

Bart De Wever: 'Toch geen plannen meer voor samenwerking met Open VLD'

Volgens GvA lijkt een volgende poging van de SP.A tot frontvorming in de maak tegen de N-VA van Bart De Wever, die een serieuze uitdager is in de strijd om de burgemeesterssjerp. Eerder besloten CD&V en SP.A al om samen een lijst te vormen.

De Wever ligt niet er wakker van. "Blijkbaar zijn SP.A en CD&V erg nerveus en bereid om voor elk procent veel cadeau te geven", reageert hij. "Daarvoor hebben de CD&V-schepenen zelfs hun eigen aanhang laten vallen. Ik vraag me af wat de gewone SP.A'er hier nu van denkt. Voor ons verandert dit aanbod in elk geval niets. Wij hadden toch geen plannen meer voor samenwerking met Open VLD."

Turtelboom: 'Nogal vreemde werkwijze'

Turtelboom zegt niet ja, maar ook niet nee. "Wij bepalen onze strategie op het moment dat we zelf uitkiezen en niet naar aanleiding van publieke toenaderingspogingen", aldus de minister. "Die werkwijze vind ik trouwens eerlijk gezegd nogal vreemd." (Belga/SD)

Onze partners