Antwerpse Sinksenfoor mag op Zuid blijven

© Belga

De rechtbank van eerste aanleg oordeelde dat de klacht van buurtbewoners tegen de Sinksenfoor en de andere evenementen op de Zuiderdokken ongegrond was.

Buurtbewoners hadden een milieustakingsvordering ingediend tegen het stadsbestuur, omdat ze niet willen dat de Gedempte Zuiderdokken nog langer gebruikt worden voor dergelijke “hoogdynamische” evenementen of als parking. De rechtbank heeft hun vordering ongegrond verklaard.

De bewoners voerden aan dat de Gedempte Zuiderdokken in 1979 de bestemming van parkgebied kregen in het gewestplan en dat de stad dus eigenlijk geen vergunning heeft om er evenementen zoals de Sinksenfoor, Antwerpen Proeft en StuDay te laten doorgaan.

Vermoeden van vergunning
Volgens de stad is er echter een vermoeden van vergunning, omdat de dokken al tien jaar voor het gewestplan gebruikt werden als parking en evenementenplein. Bovendien is er een recent Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) waarin de Gedempte Zuiderdokken als multifunctioneel plein werden opgenomen.

In het vonnis werd echter op geen enkel van die argumenten geantwoord. De rechtbank oordeelde dat de helft van de elf eisers niet eens in Antwerpen woont en dat hun vordering dus sowieso onontvankelijk is. De vordering van de bewoners die wel in Antwerpen wonen, werd ontvankelijk maar ongegrond verklaard.

Aangezien een milieustakingsvordering maar door een beperkt aantal instanties kan worden ingesteld, hadden de bewoners dat namens de stad gedaan. De stad had dus eigenlijk de stad gedagvaard en dat kon volgens de rechtbank niet.

‘Verhuis zou economische ramp zijn’Unizo Antwerpen vindt de beslissing van de rechtbank een overwinning van het gezond verstand. “De Sinksenfoor niet laten doorgaan, zou een economische ramp zijn voor zowel de foorkramers als de ondernemers in de stad”, luidt het in een persbericht van de ondernemersorganisatie.

Unizo voegt toe dat het bereid blijft om constructief mee te werken met alle betrokkenen aan een kwalitatieve oplossing voor de problemen van de Gedempte Zuiderdokken en het Zuid. “Er kan maar sprake zijn van een verplaatsing van de Sinksenfoor nadat een evenwaardige kwalitatieve nieuwe plaats is gevonden. Zo lang er geen alternatief is, kan er ook geen verhuis zijn”, zo staat in het persbericht.

‘Dit mag je de Antwerpenaar niet afnemen’
Ook Antwerps schepen Luc Bungeneers (Open VLD), bevoegd voor onder meer Markten en Foren, reageert opgelucht. “De rechter heeft onze argumentatie gevolgd, en kon mijns inziens niet anders dan deze klacht ongegrond verklaren”, aldus Bungeneers, die wel belooft om de eventuele hinder die de kermis met zich meebrengt tot een minimum te beperken.

“Het moet een feest zijn voor zowel buurtbewoners, bezoekers als foornijveraars. Dat principe heb ik steeds gehanteerd en daar wijk ik niet van af”, legt de schepen uit.

De Sinksenfoor kan nu gewoon zoals gepland doorgaan, van 26 mei tot 1 juli. “Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen mensen naar de foor, zoiets mag je de Antwerpenaar niet zomaar afnemen”, meent Bungeneers. “Ik heb ook nooit begrepen waarom men tegen die evenementen, maar vooral tegen de Sinksenfoor, kan zijn.”

Andere procedures

De kans is echter groot dat dit niet het einde van het verhaal is. “Wij hebben nog verschillende andere mogelijkheden. We kunnen een kort geding aanspannen, een strafrechtelijke procedure instellen, een klacht met burgerlijke partijstelling indienen bij de onderzoeksrechter, het GRUP aanvechten bij de Raad van State en het vermoeden van vergunning bij de Raad voor Vergunningsbetwisting, maar dat moet ik nog eens met mijn cliënten bespreken”, zegt advocate Griet Cnudde. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content