Antwerpse 'nieuwkomerstaks' van start op 1 mei

14/02/13 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:35

De premie van 250 euro die vreemdelingen die zich willen inschrijven in Antwerpen zullen moeten betalen, komt er vanaf 1 mei. Schepen Liesbeth Homans vreest geen Europese juridische gevolgen.

Vanuit de EU is er nochtans kritiek op de retributie van 250 euro, meldt De Standaard. De krant hoorde dat off the record in EU-kringen in Brussel en kreeg het bevestigd door Janek Nowak, een juriste bij het Leuvense Instituut voor Europees recht.

"Alle EU-burgers moeten eender waar in Europa al hun verblijfsdocumenten kosteloos kunnen krijgen", zegt die, "of aan dezelfde prijs die de 'eigen' burgers moeten betalen. En er is Europese rechtspraak die stelt dat buitenlanders van buiten de EU geen buitensporige inschrijvingstaks mogen betalen. Nederland is daarvoor vorig jaar veroordeeld."

Homans: alles grondig bestudeerd

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) ziet dat anders. Het college heeft de EU-rechtspraak bestudeerd, zegt zij, en het Antwerpse initiatief doorstaat de juridische test.

"Waarom is Nederland veroordeeld? Omdat er een hoger inschrijvingstarief werd gevraagd voor burgers van buiten de Europese Unie die al meer dan vijf jaar legaal in het land verbleven. Maar wij geven die groep een vrijstelling. Nederland maakte ook een onderscheid tussen EU-burgers en Turken. Dat mag niet want er bestaat een associatieverdrag tussen Europa en Turkije. Maar wij maken geen onderscheid tussen EU-burgers en Turken."

Geen discriminatie

Volgens Homans is er dus geen sprake van discriminatie. De 250 euro is geen belasting op vreemdelingen, maar een retributie; een deelname in de kosten die gemaakt worden door de administratie. "Nationaliteit of land van herkomst speelt geen rol, alleen de hoogte van de gemaakte dossierkosten." (TV)

Onze partners