Antwerpse gemeenteraad keurt hervorming havenbedrijf goed, 'weert pottenkijkers'

26/10/15 om 22:47 - Bijgewerkt om 22:46

De Antwerpse gemeenteraad heeft de hervorming van het Gemeentelijk Havenbedrijf goedgekeurd, waardoor onder meer de samenstelling van de raad van bestuur verandert en de oppositie nog slechts 1 zitje overhoudt. Enkele dokwerkers kwamen tijdens de gemeenteraadszitting protesteren.

Antwerpse gemeenteraad keurt hervorming havenbedrijf goed, 'weert pottenkijkers'

Marc Van Peel, havenschepen in Antwerpen © BELGA

De beslissing was vrijdag door het stadsbestuur aangekondigd en stuitte op protest van de oppositiepartijen PVDA, Groen en Vlaams Belang omdat zij vanaf 2016 niemand meer mogen afvaardigen in die raad van bestuur.

Volgens havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur van het Havenbedrijf Marc Van Peel (CD&V), die zelf wel op post blijft, was een nieuwe samenstelling nodig om meer expertise vanuit de bedrijfswereld te kunnen aantrekken. De zes nieuwe, onafhankelijke bestuursleden zullen allen personen zijn die al jarenlang ervaring hebben met het leiden van een (groot) bedrijf, aldus de schepen. Om voor hen plaats te maken, zullen er in de toekomst minder verkozen politici in het bestuur zetelen. De drie meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD mogen samen nog vijf bestuursleden afvaardigen, de vier oppositiepartijen nog slechts één. Dat zitje gaat naar de grootste gemeenteraadsfractie van de oppositie, SP.A.

'Pottenkijkers'

Die laatste onthield zich dan ook bij de stemming maandag, al had fractieleidster Kathleen Van Brempt kritiek op de "eenzijdigheid" inzake het profiel van de nieuwe bestuurders. Voor PVDA, Groen en Vlaams Belang kan de omvorming helemaal niet door de beugel.

"U wil geen pottenkijkers en mensen die een andere visie op de haven hebben", sneerde PVDA-voorzitter Peter Mertens naar Van Peel. Die erkende dat hij het lekken van vertrouwelijke informatie een halt wil toeroepen, maar stelde ook dat het havenbestuur nood heeft aan mensen met ervaring als bedrijfsleider en dat er met andere experts en stakeholders zeker nog overlegd zal worden buiten de raad van bestuur.

Tijdens de zitting daagden een twintigtal protesterende dokwerkers op.

(Belga/RR)

Onze partners