Antwerpse diamantairs verbergen miljard dollar in buitenland

03/09/11 om 09:13 - Bijgewerkt om 09:13

Volgens zakenkrant De Tijd houden honderden Belgen meer dan een miljard dollar verborgen bij het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC. Het zou vooral gaan om diamantairs uit het Antwerpse.

Antwerpse diamantairs verbergen miljard dollar in buitenland

© Reuters

Honderden Belgen houden meer dan een miljard dollar verborgen bij het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC. Behalve dat enorme bedrag kon De Tijd naar eigen zeggen ook achterhalen over welke Belgen het gaat. De namenlijst dreigt de hele Antwerpse diamanthandel in opspraak te brengen.

De informatie die De Tijd en L'Echo konden bemachtigen is afkomstig van de lijst die eind 2009 werd gestolen door een voormalige werknemer van het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC. Die lijst kwam in handen van de Franse autoriteiten en vorig jaar werden de Belgische namen op de lijst overgemaakt aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Eerder raakte al bekend dat het gros van de betrapte HSBC-Belgen te situeren valt in het Antwerpse diamantkwartier. Hun namen bleven

tot nu geheim.

Antwerp Diamond Bourse

Volgens De Tijd gaat het om heel wat grote spelers en loopt ook de absolute top van de Diamond Square Mile in het vizier van de BBI. De krant vermeldt onder andere de namen van drie huidige toplui van de Antwerp Diamond Bourse, de grootste diamantbeurs van Antwerpen. Ook de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring staat op de lijst. "Behalve de namen van die toplui onthult de HSBC-lijst vooral de schaduwzijde van de Diamond Square Mile. Als we enkele overlappingen meerekenen, is er sprake van 170 diamantairs. Die zijn bijna allemaal te situeren in de Joodse gemeenschap, op een handvol Indiase families na", aldus De Tijd. (Belga/INM)

Onze partners