Antwerpse coalitie verdeeld over overkapping Ring

10/05/14 om 02:59 - Bijgewerkt om 02:59

In het Antwerpse college van burgemeester en schepenen sluimert verdeeldheid over de sluiting van de Ring. Is de coalitie nog steeds voor het BAM-tracé? Het hangt er vanaf wie je dat vraagt.

Antwerpse coalitie verdeeld over overkapping Ring

Het grote verkiezingsthema in Antwerpen wordt wellicht Ringland, het plan om de Ring te overkappen. © BELGA

Het college van Antwerps burgemeester Bart De Wever staat niet meer unaniem achter het BAM-tracé, meldt dat Antwerpse stadszender ATV. Dat tracé is de sluiting van de Ring via een tunnel die loopt waar de eerder bij referendum afgeschoten Lange Wapper-brug had moeten komen. Eerder keurde de Vlaamse regering het BAM-tracé goed, na een positief advies van de Antwerpse coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD.

De hype over de overkapping van de Ring rond Antwerpen zet die eensgezindheid nu echter op losse schroeven. Plots blijken de coalitiepartners niet meer op één lijn te zitten.

Kloof

Zoals bekend ziet het ernaar uit dat de overkapping van de Ring vooral Groen electoraal goed zal doen in Antwerpen. Binnen de coalitie heeft de Open VLD zich mee op die lijn gezet en moeten de liberalen dus niet meer weten van het BAM-tracé. Daarmee valt er een kloof met hun coalitiepartners.

Het schepencollege stuurde zopas een brief aan minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits, waarin het verzoekt om uit te zoeken of de overkapping van de Ring betaalbaar en technisch haalbaar is.

"Dat is en bezorgdheid die, denk ik, iedereen heeft", zei schepen van Financiën en Mobiliteit Koen kennis (N-VA) aan ATV. "Wat je vandaag hoort, is dat zo ongeveer álles kan of niks kan. De stemmen zijn zeer verschillend. Ik denk dat het goed is om meer duidelijkheid te krijgen: wat is nu echt mogelijk en wat is niet mogelijk?"

Voor eigen rekening

De brief zou ook 'unaniem' de onverminderde steun van het Antwerpse college aan het BAM-tracé bevestigen, zegt ATV. Maar dat is dus niet naar de zin van de Open VLD.

Als anderen menen dat het college unaniem voor Bam is, is dat volgens schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) "Volledig voor hun rekening." Hij vindt "dat ze dan in een andere hoedanigheid spreken: de ene misschien als partijvoorzitter, de andere als kandidaat, maar alleszins niet als lid van het college dat vanochtend de bewuste collegiale brief heeft goedgekeurd."

Onze partners