Antwerps vreemdelingenloket: Kherbache: 'Kostenargument is drogreden'

11/02/13 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

'Als we de reacties zien, is het zeker nodig het overleg opnieuw te openen', zo reageert Yasmine Kherbache (SP.A) op de verhoode retributie aan het Antwerpse vreemdelingenloket.

Antwerps vreemdelingenloket: Kherbache: 'Kostenargument is drogreden'

© Belga

Oppositiepartij in Antwerpen SP.A dringt aan op overleg met de andere centrumsteden over de forse verhoging van de retributie die het nieuwe Antwerps stadsbestuur wil invoeren aan het vreemdelingenloket. "Dit holderdebolder invoeren getuigt van weinig goed bestuur", hekelde fractieleidster Yasmine Kherbache op de VRT-radio. Ze waarschuwt ook dat Nederland al op de vingers getikt is voor gelijkaardige maatregelen.

Kherbache toont zich verrast dat het stadsbestuur de retributie van 250 euro "zo eigengereid" invoert. Het vorige bestuur onder toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A)overwoog een hogere retributie ook, maar pleegde daar toen overleg over met andere centrumsteden, klinkt het. "Dat die discussie nog niet tot een akkoord heeft geleid, betekent niet dat je het overleg moet opblazen", vindt Kherbache. "Het nieuwe bestuur had dat overleg perfect opnieuw kunnen opstarten. Als we de reacties zien, is dat zeker nodig." Zo vreest Mechelen bijvoorbeeld een migrantenstroom naar andere centrumsteden.

Kherbache: 'Kostenargument is drogreden'

Kherbache bevestigt wel dat kostendekkend werken belangrijk is. "Dat kan met een retributie, maar dan doe je dat op een efficiënte en duidelijke manier", waarbij de kosten duidelijk worden opgelijst. Dat het kostenplaatje volgens bevoegd schepen Liesbeth Homans (N-VA) eigenlijk nog hoger ligt, toont voor de socialiste dat het kostenargument "toch een beetje een drogreden is".

Tot slot heeft Kherbache ook bedenkingen bij het argument dat Nederland nog veel hogere kosten aanrekent, volgens Homans "tot 950 euro". "Nederland is vorig jaar door het Europees Hof van Justitie en het mensenrechtenhof op de vingers getikt en heeft de retributie toen weer fors verlaagd", aldus nog de socialiste.

Onze partners