Antwerps politieschandaal: SP.A stelt zich vragen bij timing van communicatie

Kathleen Van Brempt (SP.A) © Belga

Nu duidelijk geworden is dat vier opgepakte agenten van de Antwerpse lokale politie verdacht worden van het afpersen en slaan van mensen zonder geldige verblijfspapieren, raadt de Antwerpse SP.A de slachtoffers aan om de stedelijke ombudsvrouw te contacteren indien ze zich niet bij de politie durven te melden. De partij stelt zich ook vragen bij de timing van de communicatie. Burgemeester Bart De Wever meldt intussen dat de betrokken agenten geschorst zijn.

De Antwerpse SP.A laat in een mededeling weten ‘geschokt en bezorgd’ te zijn over de feiten die aan het licht zijn gekomen bij de interventiedienst van de Antwerpse lokale politie. Vier inspecteurs worden verdacht van afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid tot gevolg. Ze zouden onder meer mensen die in een precaire verblijfssituatie verkeerden, hebben onderworpen aan willekeurige controles en hen vervolgens geslagen en van hun bezittingen beroofd hebben.

‘Al langer waarschuwen wij voor een cultuurprobleem bij het korps. De handige communicatie van burgemeester Bart De Wever (N-VA) verhindert niet dat dit een reëel probleem is’, zegt fractievoorzitter Kathleen Van Brempt. ‘Het wordt tijd dat de burgemeester ons in alle transparantie informeert over wat er precies aan de hand is.’

‘Merkwaardige timing’

De partij stelt zich ook vragen bij de timing van de communicatie. De Wever zou pas woensdag door korpschef Serge Muyters op de hoogte zijn gebracht, zoals die laatste vertelt in zijn videoboodschap. ‘Het is ongeloofwaardig dat de burgemeester, die nauw samenwerkt met zijn korpschef, zo laattijdig zou op de hoogte zijn gebracht van ernstige feiten die al maandenlang onderzocht worden en omschreven worden als een zwarte bladzijde in de Antwerpse politiegeschiedenis,’ zegt gemeenteraadslid Robert Voorhamme. ‘De communicatie is zo schraal dat ze meer vragen oproept dan ze beantwoordt.’

‘Er moet ook verduidelijking komen over het feit dat de burgemeester het parket in snelheid heeft genomen wat betreft de communicatie over de feiten’, vindt Voorhamme. ‘Normaal is communiceert het parket zelf over dergelijke ernstige feiten. Waarom werd dit nu overgelaten aan een stadsbestuur?’

SP.A benadrukt dat het belangrijk is om niet alleen op de daders te focussen, maar ook aan de slachtoffers te denken. De partij raadt hen aan om de stedelijke ombudsvrouw te contacteren indien ze zich niet bij de politie durven te melden.

Beleid

Ook PVDA eist meer transparantie van De Wever en vraagt zelfs een ‘openbaar onafhankelijk onderzoek’ om te weten te komen hoe de ernstige feiten konden gebeuren zonder medeweten van collega’s bij de politie en hoe het kan dat De Wever pas woensdag op de hoogte werd gesteld van het al maanden lopende onderzoek. De partij vindt ook dat de feiten ‘niet los kunnen gezien worden van het beleid van het Antwerps stadsbestuur en zijn burgemeester’, aangezien zij volgens PVDA ’te eenzijdig op ‘law and order’ en repressie focussen, wat mee leidde mee tot dit misbruik’.

Lees ook: ‘Neen, burgemeester, so schaffen Sie das nicht’

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter betreurt dan weer dat de zaak ‘het imago van het hele Antwerpse politiekorps aantast” en leeft naar eigen zeggen mee met “alle politieagenten die dag in dag uit en de rechtsstaat respecterend onze veiligheid garanderen en nu mee het slachtoffer dreigen te worden van de malaise’.

Geschorst

Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) meldt intussen dat de vier betrokken politiemensen geschorst zijn, nadat het parket eerder op de dag had laten weten dat er ‘zeer ernstige aanwijzingen van schuld’ zijn.

Drie van de verdachten werden door de onderzoeksrechter aangehouden. Een vierde werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden, zoals een beroepsverbod. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content