Antwerps parket 'schorst fraudejager Peter Van Calster'

14/10/16 om 05:35 - Bijgewerkt om 05:34

Peter Van Calster, de omstreden ­Antwerpse (ex)-diamant­procureur, is voor drie maanden geschorst.

Antwerps parket 'schorst fraudejager Peter Van Calster'

Peter Van Calster © BELGA

Dat schrijft De Standaard, die bevestiging kreeg van het parket.

Peter Van Calster werd geschorst in afwachting van de afloop van het tuchtonderzoek tegen hem.

Zijn collega-magistraten en de politiediensten werden verwittigd dat ze intussen niet meer met Van Calster mogen werken.

Van Calster wordt volgens de informatie van de krant door zijn oversten ver­weten dat hij onlangs op eigen houtje een privéonderzoek heeft ingesteld bij Proximus en ­Telenet. Hij wilde nagaan of zijn telefoon werd afgeluisterd op bevel van het Antwerpse parket-generaal, zoals werd gemeld door nieuwssite Apache. Beide telecomoperatoren verwittigden de gerechtelijke instanties.

Het parket vindt dat Van Calster zijn functie als magistraat misbruikt heeft. Hij riskeert een zware tuchtstraf, die kan gaan tot ontslag. Van Calster leeft al jaren op gespannen voet met zijn hiërarchie bij het Antwerpse parket en een groot deel van zijn collega's.

Diamantfraude

Van Calster onderzocht eerder fraude bij diamantairs op basis van gegevens op een cd-rom van de Zwitserse HSBC-bank. Van Calster wilde de fraudeurs vervolgen, maar er werd geopteerd voor een minnelijke schikking. Van Calster werd van de zaak gehaald.

(Belga/RR)

Onze partners