Antwerps OCMW weigert aidsremmers aan sommige sans-papiers

© Belga

Het Antwerpse OCMW weigert aidsremmers te betalen voor sommige seropositieve sans-papiers. Wie in het land van herkomst aan de medicatie kan raken, krijgt geen medische steun. OCMW-voorzitster Homans stelt daarmee soepeler te zijn dan wat de overheid voorschrijft.

Wie niet wettig in dit land verblijft, kan beroep doen op het OCMW voor het verstrekken van hoognodige medische hulp. En daaronder vallen ook alle behandelingen voor het indijken van het aidsvirus. Alleen weigert het Antwerpse OCMW hierin mee te gaan. Dat schrijft De Standaard.

In de Scheldestad wil het OCMW niet voor alle seropositieve patiënten de nodige medicatie, die kan oplopen tot 800 euro per maand, betalen.

Op de vorige Antwerpse OCMW-raad kaartten Dirk Avonts (Groen) en Dirk van Duppen (PvdA), beiden zelf arts, de problematiek aan. “De terugbetaling van de aidsremmers was al onder het vorige stadsbestuur een probleem”, stelt Avonts. “De nieuwe OCMW-raad heeft nu bevestigd dat elk geval individueel beoordeeld wordt en dat er geen algemene regeling komt. Dat slaat volgens ons nergens op. Een zieke patiënte heeft immers aidsremmers nodig.”

Gevaar voor de volksgezondheid
Ludwig Apers, arts bij het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde, meent vorig jaar zo’n 20 patiënten over de vloer te hebben gehad die zonder papieren in ons land verbleven en van het Antwerpse OCMW niet voldoende middelen krijgen om de broodnodige medicatie te bekostigen.

Volgens Apers is het niet of te weinig voorzien van medicatie “een gevaar voor de volksgezondheid.” Na enkele dagen zonder aidsremmers vermenigvuldigt het virus zich weer. Bovendien werkt een te lage dosis aidsremmers de vorming van resistente hiv-virussen in de hand. “Ook weten we dat veel sans-papiers zich prostitueren om te overleven.”

Andere OCMW’s betalen medicatie wel terugVolgens onder meer vluchtelingenorganisatie Kruispunt Migratie-Integratie, is het Antwerpse OCMW het enige in Vlaanderen dat de medicatie niet voorziet voor mensen zonder verblijfspapieren.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil een oplossing vinden voor de hiv-positieve patiënten zonder papieren in Antwerpen. Deze week gaat ze daarover aan tafel zitten met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

“Antwerpen treedt soepeler op dan de federale overheid verplicht”
Volgens de bevoegde Antwerpse schepen en OCMW-voorzitser, Liesbeth Homans (N-VA), worden haast alle seropositieven die bij het OCMW aankloppen geholpen en gaat het OCMW daarmee verder dan de federale regels hen eigenlijk voorschrijven.

Wat betreft de toekomst, stelt Homans minister Laurette Onkelinx en staatssecretaris Maggie De Block voor om het verlenen van dringende medische hulp te koppelen aan het ondertekenen van een vrijwillig terugkeertraject.”Zo verzekeren we de dringendste medische hulpverlening en voorkomen we een eventuele bedreiging voor de volksgezondheid”, aldus Homans.

Individuele aanpak
“De vraag is of aidsremmers per definitie altijd moeten worden toegekend aan mensen die illegaal in ons land verblijven en al een uitwijzingsbevel hebben gekregen”, stelt de Antwerpse OCMW-voorzitster. “Ons antwoord daarop is genuanceerd en het Antwerpse OCMW kiest voor een individuele aanpak.”

Homans wijst erop dat de federale overheid de kost van dringende medische hulp zoals aidsremmers enkel en alleen aan het OCMW terugbetaalt indien rekening werd gehouden met een aantal criteria, zoals de beschikbaarheid van de geneesmiddelen in het land van herkomst en of de patiënt een medische regularisatie werd geweigerd.

Een behandeling met aidsremmers kost volgens Homans zowat 800 euro per persoon per maand. “Vorig jaar betaalde het Antwerpse OCMW meer dan 250.000 euro uit eigen budget voor dringende medische hulpverlening aan illegale vreemdelingen”, gaat ze verder. “Dit toont aan dat Antwerpen wel degelijk soepeler optreedt dan de federale regels voorschrijven.”
(Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content