‘Antwerps akkoord is bevestiging van gevoerd beleid’

© Belga

De krantencommentatoren zien in het Antwerpse bestuursakkoord voorlopig weinig verschil tussen de normen en waarden van Patrick Janssens enerzijds en Bart De Wever anderzijds.

Gazet van Antwerpen: ‘Uitkijken naar zes boeiende jaren’

Lex Moolenaar in de Gazet van Antwerpen is optimistisch: ‘Antwerpen staat geen revolutie te wachten. Maar het krijgt wel voor het eerst in bijna een eeuw een stadsbestuur dat in de balans meer naar rechts dan naar links overhelt, met drie linkse partijen in de oppositie. Er zijn nauwelijks Antwerpenaars in leven die nog weten hoe dat aanvoelt. Dat alleen al maakt van de komende zes jaar een zeer boeiend verhaal’, aldus Moolenaar.

‘Duidelijk is in elk geval dat de strijd tegen de onveiligheid fors wordt opgevoerd. Dat beantwoordt zeker aan een wens van de Antwerpenaar, maar er zal ook een prijs voor moeten worden betaald’, zo schrijft de Gazet nog.

Het Nieuwsblad: ‘De basis is gelegd’

‘De basis is nu gelegd. Maar of Bart De Wever inderdaad een burgemeester voor alle Antwerpenaren wordt, zal nog moeten blijken’, schrijft Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad. Van Impe merkt op dat het Antwerpse bestuursakkoord zoals de meest bestuursakkoorden bijzonder vaag blijft. ‘Beleid gericht op de middenklasse staat er broederlijk naast een sociaal beleid voor de allerarmsten. De vraag is natuurlijk hoe dat in de praktijk vertaald wordt, zodra er echte keuzes moeten worden gemaakt’, aldus Van Impe. ‘Hoe wordt een vage notie als ‘bereidheid om het Nederlands te leren’ concreet ingevuld als er uitkeringen moeten worden toegekend?’

Bovendien merkt Het Nieuwsblad een grote continuïteit op met het vorige bestuur onder Patrick Janssens. Ook toen was men al niet vies van rechten en plichten, ook toen was ‘voor wat hoort wat’ geen vloek in de socialistische kerk.’

De Morgen: ‘Geleidelijkheid of revolutie?’

Ook De Morgen ziet een bevestiging van het gevoerde beleid. ‘Het verschil tussen de normen en waarden van De Wever en het voor-wat-hoort-wat-principe van Patrick Janssens is alleszins futiel. Ook in sleuteldomeinen – mobiliteit, sociaal beleid, cultuur – valt vooralsnog niet de omslag te herkennen die velen gevreesd en De Wever eigenlijk ook wel beloofd had’, schrijft Bart Eeckhout in De Morgen.

Eeckhout meent dat pas de komende jaren zal blijken of Bart De Wever in Antwerpen de weg van de geleidelijkheid boven die van de revolutie verkiest. ‘Niemand is tegen een actief taalbeleid in het onderwijs, maar betekent het ook dat de nieuwe coalitie vreemde woorden op de speelplaats en in het oudercontact wil afstraffen? Een aanpak van drugsoverlast is gerechtvaardigd, of bedoelt De Wever dat er een gewapend bestuur van pure repressie komt?’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content