Antwerpenaren geven Bart De Wever 6 op 10

21/01/14 om 08:39 - Bijgewerkt om 08:45

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever beleeft momenteel zijn wittebroodsweken in 't Stad. De Antwerpse kiezer geeft De Wever een behoorlijk rapport maar staat nog niet te dansen van vreugde.

Antwerpenaren geven Bart De Wever 6 op 10

Bart De Wever © Belga

Na één jaar aan het roer krijgt de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), een respectabele score van 6 op 10. Dat blijkt uit 'Het Buurtonderzoek' van Het Nieuwsblad en onderzoeksbureau iVox bij 116.000 mensen uit alle Vlaamse steden en gemeenten.

Opmerkelijk: De Wever doet beter dan zijn voorganger. Patrick Janssens (SP.A) kreeg bij een gelijkaardig onderzoek in 2012 5,02 op 10. (in 2009 was dat nog 5,84). In vergelijking met het einde van het bewind van Janssens gaat De Wever er dus met 10 procent op vooruit.

'Ik ben tevreden', zegt De Wever. 'Natuurlijk staan de Antwerpenaren na één jaar nieuw bestuur nog niet te dansen van vreugde, maar mijn score is lang niet slecht.'

Logisch

Politocoloog Johan Ackaert van de Universiteit Hasselt vindt de score van De Wever 'logisch'. 'Er is geen enkele andere burgemeester in Vlaanderen die het afgelopen jaar zo in de picture heeft gestaan als De Wever', zegt hij. 'Bovendien geven veel Antwerpenaren de man die de grote verandering en vernieuwing zou brengen, voorlopig nog het voordeel van de twijfel.'

In veel andere centrumsteden gaan de burgemeesters er op achteruit in vergelijking met 2012. Dat is onder meer zo in Leuven, Gent, Brugge, Oostende en Hasselt, waar burgemeester Hilde Claes (SP.A) na alle schandalen een barslechte score van 4 op 10 behaalt. (TE)

Lees meer over:

Onze partners