'Antwerpen wordt geen groot Times Square'

20/02/14 om 16:40 - Bijgewerkt om 17:18

De stad Antwerpen wil tweeverdieners met een wagen aantrekken en nieuwe vormen van reclame plaatsen, zoals elektronische lichtborden, zo blijkt uit de nieuwe bouwcode.

'Antwerpen wordt geen groot Times Square'

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen. © Belga

Het Antwerpse schepencollege is klaar met de nieuwe bouwcode voor de stad, die het ten laatste tegen september van kracht wil laten worden. De bouwcode is een verzameling van regels die bepalen hoe in een stad mag gebouwd of verbouwd worden. Bouwplannen moeten aan die voorschriften voldoen om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen. De vorige Antwerpse bouwcode dateerde van 2010.

Het huidige Antwerpse stadsbestuur wilde al langer snoeien in "het bos van regeltjes en voorschriften" die de bouwcode volgens hem inhield. Het aantal artikels zal daarom worden teruggebracht van 98 naar 47.

Meer parkings

Het zal onder meer mogelijk worden om twee winkelpanden samen te voegen of om nieuwe vormen van reclame te plaatsen, zoals elektronische lichtborden. "Dat wil niet zeggen dat Antwerpen gaat veranderen in één groot Times Square, maar we willen nieuwe evoluties niet afblokken", zegt schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

Om de stad toegankelijker te maken voor auto's komt er een parkeernorm voor nieuw- en herbouw, zowel bij woningen als kantoren en handelszaken. Bouwheren zullen dus voldoende parkeerplaatsen moeten voorzien in bijvoorbeeld ondergrondse garages, ofwel een financiële compensatie moeten betalen. "We willen tweeverdieners aantrekken en die hebben nu eenmaal vaak minstens één wagen", zegt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "Het is echter niet ons doel om van onze pleinen parkings te maken. Er moeten dus parkeerplaatsen bijkomen op privéterrein." De parkeernorm zal gebaseerd zijn op de parkeerbehoefte van elk bouwproject en zal verschillen tussen de binnenstad en de districten.

Stadsbouwmeester

Intussen zoekt het stadsbestuur nog verder naar een nieuwe stadsbouwmeester, na het ontslag van Kristiaan Borret enkele weken geleden. Dat zal gebeuren via een open oproep. Het stadsbestuur zoekt volgens schepen Van de Velde immers geen ambtenaar, maar iemand die momenteel nog actief is in de privésector en dat ook als stadsbouwmeester eventueel zou kunnen blijven. De voorkeur zal uitgaan naar iemand met een "internationaal profiel". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners