Antwerpen: Turtelboom stemt tegen, maar Eandis-deal raakt goedgekeurd

26/09/16 om 21:35 - Bijgewerkt om 22:14

De Antwerpse gemeenteraad heeft de Eandis-deal met China goedgekeurd. Voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) stemde tegen. Elders in het land stemde Open VLD verdeeld.

Antwerpen: Turtelboom stemt tegen, maar Eandis-deal raakt goedgekeurd

Annemie Turtelboom en Bart Tommelein © Belga Image

De Antwerpse gemeenteraad heeft maandag de deal goedgekeurd die na een fusie van de distributienetbeheerders onder de koepel van Eandis de intrede van het Chinese overheidsgecontroleerde nutsbedrijf State Grid toelaat. Voormalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) stemde tegen, de stemmen van de N-VA- en CD&V-raadsleden volstonden echter voor een goedkeuring.

De brief aan verschillende ministers die maandag opdook en waarin opgeroepen wordt tot "grote terughoudendheid" rond State Grid, werd door schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) doorverwezen naar de federale overheid.

Bart Tommelein, de opvolger van Turtelboom, kwam eerder vandaag met het nieuws dat hij zich op de gemeenteraad van Oostende vanavond zou onthouden in het Eandis-debat. Omdat hij beschikt over nieuwe informatie waarvan hij de oorsprong niet kan of mag meedelen, zo luidt het in een cryptische boodschap van het kabinet-Tommelein.

Tommelein stemde voor de deal, maar zou dat vandaag - wegens 'voortschrijdend inzicht' - niet meer opnieuw doen.

Verdeeld

Ook in Antwerpen was de verdeeldheid rond de nakende Eandis-deal de voorbije weken groot. Zo trok de lokale SP.A-afdeling vrijdag nog aan de alarmbel door onder meer te stellen dat een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt 104 euro extra op zijn energiefactuur zou te zien krijgen na de noodzakelijke fusie van distributienetbeheerders, aangezien de erg lage distributienettarieven die nu in Antwerpen gelden zouden moeten opgaan in één globaal tarief.

Het stadsbestuur verweet de oppositie bij monde van schepen Kennis dat ze onnodig angst zaaiden. Kennis herhaalde maandag dat hij de opschortende voorwaarde voor de fusie, namelijk dat er regionale tariefverschillen moeten blijven, "niet zal lossen".

SP.A-gemeenteraadslid Toon Wassenberg toonde zich maandag allerminst gerustgesteld en uitte de vrees dat de lagere Antwerpse tarieven slechts tijdelijk zullen behouden blijven.

Ook Groen, PVDA en Vlaams Belang uitten forse kritiek op de deal, onder meer omdat State Grid te veel macht en informatie zou verkrijgen.

Voormalig minister van Energie Turtelboom kon zich dan weer niet vinden in het vermeende gegarandeerd rendement van vier procent voor State Grid. N-VA stemde wel voor en coalitiepartner CD&V toonde zich solidair zonder de deal uitgebreid te verdedigen.

De Croo: 'Brakel kant zich tegen Eandis-deal'

Federaal vicepremier Alexander De Croo laat ondertussen via Twitter weten dat de gemeenteraad van zijn Brakel zich kant tegen de instap van het Chinese staatsbedrijf.

Open VLD in Oudenaarde voor

Nog in de Vlaamse Ardennen, in Oudenaarde, werd dan weer voor de instap gestemd, schrijft raadslid en Vlaams volksvertegenwoordiger Elisabeth Meuleman (Groen) op Twitter. De Oudenaardse bestuurscoalitie Open VLD en CD&V wordt geleid door burgemeester Marnic De Meulemeester, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Open VLD.

Antwerpen: Turtelboom stemt tegen, maar Eandis-deal raakt goedgekeurd

© /

(belga/SD/RR)

De lijst van Chinese investeringen in Belgische ondernemingen groeit traag maar zeker aan. Op donderdag 29 september debatteert Knack in de Antwerpse Singel over de vraag: moeten we bang zijn van China?

Kom naar het grote China-debat van Knack met China-kenners Jonathan Holslag (VUB)en Bart Dessein (UGent)en Piet Buyse, voorzitter van Eandis.

Onze partners