Antwerpen opent jacht op jongeren met 'te dure' wagens

09/01/13 om 05:28 - Bijgewerkt om 05:28

Het Antwerpse parket en de politie gaan op jacht naar jongeren die rondrijden in heel dure auto's, terwijl ze eigenlijk geen fatsoenlijk werk of inkomen hebben.

Antwerpen opent jacht op jongeren met 'te dure' wagens

© Reuters

Er zijn intussen al tien dossiers opgestart, schrijft Het Laatste Nieuws. Van een viertal jongeren is de auto al in beslag genomen.

Het proefproject "Patsers" is een half jaar geleden gelanceerd op vraag van toenmalig burgemeester Patrick Janssens. Het loopt nog maar in enkele buurten van Antwerpen. De overlast die de jongeren soms veroorzaken - zoals luide muziek en roekeloos rijgedrag - lag volgens de krant mee aan de basis van de beslissing.

Witwas
Strikt juridisch gaat eht echter om een witwasonderzoek. Zo moeten wijkagenten de recherche tippen over jongeren die rondrijden in extreem dure wagens, terwijl hun familie amper rondkomt en ze zelf geen vast inkomen hebben. Op basis van de witwaswetgeving start het parket dan een onderzoek naar zogenaamd "zichtbaar crimineel vermogen", aldus de krant.

De jongere krijgt de kans om aan te tonen dat hij de auto met eerlijk verdiend geld heeft gekocht. Kan hij dat niet, dan wordt de wagen in beslag genomen.

Vlaams Belang verheugd
Het Vlaams Belang laat weten dat ze verheugd zijn met dit proefproject van het Antwerpse gerecht. Het gaat in dezelfde lijn als het wetsvoorstel dat Anke Van dermeersch en Filip Dewinter in november 2011 in de Senaat indienden.

In het voorstel stipten Filip Dewinter en Anke Van dermeersch aan dat "nogal wat jongeren met dure wagens rondrijden om indruk te maken". "Om een dergelijk statussymbool te bereiken gaan sommigen, gezien hun ontoereikend vermogen, wel erg ver en slaan zij bijvoorbeeld het pad van de criminaliteit in", luidde het.

Het Vlaams Belang stelde met dit voorstel niet alleen voor om systematisch controles op de openbare weg te organiseren, maar ook om de databank van de DIV en de gegevens van de personenbelasting systematisch aan elkaar te koppelen, zodat men eveneens via elektronische weg in staat is abnormale verhoudingen en patronen te detecteren. De partij hoopt dat het Antwerpse initiatief snel wordt veralgemeend en dat wie tegen de lamp loopt, daadwerkelijk streng wordt gesanctioneerd. (Belga/TV/RDM)

Lees meer over:

Onze partners