Antwerpen: minder spijbelende scholieren

21/04/15 om 22:13 - Bijgewerkt om 22:12

Het aantal scholieren in het Antwerpse secundair onderwijs dat spijbelt, is vorig schooljaar voor het eerst in jaren significant gedaald. Dat blijkt uit het zogenaamde spijbelrapport. Het percentage leerlingen dat meer dan tien dagen ongewettigd afwezig was, daalde van 17,2 naar 15,5 procent.

Antwerpen: minder spijbelende scholieren

Claude Marinower (Open VLD), Antwerps schepen van Onderwijs © BELGA

Ruim de helft van de spijbelaars is meerderjarig.

In het basisonderwijs bleef het spijbelpercentage dan weer nagenoeg stabiel (van 4,1 naar 4 procent).

Op een lichte daling in 2009-2010 na, kende het Antwerpse secundair onderwijs de voorbije zeven schooljaren telkens een toenemend aantal spijbelende leerlingen. "Het was een van mijn topprioriteiten bij het begin van deze legislatuur om dat fenomeen te bestrijden", zegt schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD). "De gegevens van het spijbelrapport laten ons toe om jaar na jaar werk te maken van een meer gerichte aanpak, tot op schoolniveau."

Ambtenaar

De rol van "spijbelambtenaar" Najib Chakouh, sinds 2008 aan de slag, is volgens Marinower steeds belangrijker geworden. "Hij heeft intussen zoveel contacten op het terrein dat er sneller en efficiënter kan worden ingegrepen". Marinower wijst er verder op dat er in Antwerpen reeds alarm wordt geslagen vanaf tien dagen ongewettigde afwezigheid, terwijl dat in Vlaanderen normaal gezien pas vanaf dertig dagen is. Extra maatregelen komen er dan ook voorlopig niet in de Scheldestad. "We zijn duidelijk op de goede weg", stelt de schepen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners