Antwerpen keurt retributie voor vreemdelingenloket goed

De Antwerpse gemeenteraad heeft het retributiereglement voor nieuwkomers van vreemde origine goedgekeurd. Die moeten voortaan 250 euro betalen om zich in te schrijven in de stad.

Het nieuwe retributiereglement werd na een lang debat goedgekeurd met met 34 stemmen voor en 19 tegen.

Volgens schepen van Loketten Liesbeth Homans (N-VA) kloppen de door verschillende oppositiepartijen geopperde juridische problemen met het reglement niet. Homans maakte zich maandag sterk dat het reglement alle klachten die ertegen zouden ingediend worden, kan overleven.

Vlaams Belang stemt voor

Vanuit de oppositie kwam enkel van Vlaams Belang steun voor de retributie van 250 euro die niet-Belgen zouden moeten betalen bij hun eerste inschrijving aan een Antwerps vreemdelingenloket, voor zover er een bepaalde extra dossierlast voor de stedelijke administratie mee gepaard gaat. “Dit is een druppel op een hete plaat, maar elke maatregel die ervoor zorgt dat er minder vreemdelingen naar deze stad komen, is een goede”, interpreteerde Filip Dewinter het reglement.

Sp.a-fractieleidster Yasmine Kherbache vond het onder meer jammer dat het nieuwe stadsbestuur niet gewacht heeft op het uitvoeren van het federaal regeerakkoord, waar gewag wordt gemaakt van een centraal aanmeldingsregister dat de steden zou ontlasten. Daarnaast stelde Kherbache dat er heel wat juridische bezwaren zijn tegen het reglement. “Volgens een wet van 1968 mag u geen onderscheid maken tussen Belgen en niet-Belgen voor een dergelijke retributie”, zei ze.

Problemen met Europa

Ook Mie Branders (PVDA+) en Meyrem Almaci (Groen) hadden naast morele eveneens juridische tegenargumenten. “Als elke gemeente dit doet, hebt u wel degelijk een probleem met Europa”, dixit Almaci, die alvast aankondigde een klacht te zullen indienen bij de gouverneur.

Branders overweegt eveneens juridische stappen en noemde de retributie een gevaarlijk precedent. “Dit is een eerste zet in de afbouw van de openbare dienstverlening”, meent ze.

‘Waarom niet in Antwerpen?’

Schepen Homans verdedigde het reglement uitgebreid en verklaarde zich heel goed juridisch geïnformeerd te hebben. “Het gaat hier om een specifieke vrijwillige dienstverlening, die mensen zijn immers niet verplicht om zich in Antwerpen in te schrijven”, aldus Homans. “Bovendien kan het blijkbaar wel in Frankrijk en Nederland, dus waarom niet in Antwerpen?”.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beëindigde uiteindelijk als gemeenteraadsvoorzitter na twee rondes van vragen en antwoorden het debat, tot ongenoegen van Almaci. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content