Antwerpen jaagt op druggebruikers in 'War on Drugs'

09/04/13 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

In Antwerpen komen er bijna veertig extra speurders voor de drugsbrigade. Zij moeten vooral de straat op om de druggebruikers zelf aan te pakken.

Antwerpen jaagt op druggebruikers in 'War on Drugs'

© Belga

"Door de klanten te vervolgen, jaag je ook de dealers weg", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Het Laatste Nieuws. Antwerpen neemt zo het voortouw in de keiharde strijd tegen drugs.

In het Antwerpse bestuursakkoord staat dat in de "Oorlog tegen Drugs" ("War on Drugs") dealers én gebruikers van drugs tezamen moeten aangepakt worden.

Om die gebruikers mee aan te pakken verdriedubbelt de Antwerpse politie zijn drugsbrigade van 17 naar 57 speurders. Korpschef Serge Muyters lanceerde de rekruteringscampagne binnen het korps. De politie hoopt de selectie rond te hebben tegen eind mei. De nieuwe speurders krijgen vanaf 1 juni een gerichte opleiding en draaien vanaf 1 juli proef.

'Geen heksenjacht'

Vanaf 1 september stapt ook het Antwerpse parket in de "War on Drugs". "Vanaf 1 september wordt onze drugssectie verdubbeld van twee naar vier magistraten", zegt parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. "Dan zal ook het systeem op punt staan om onmiddellijke minnelijke schikkingen uit te schrijven voor druggebruik."

Hoeveel de boetes zullen bedragen, wordt momenteel in een werkgroep besproken. Er doen binnen die werkgroep bedragen de ronde van 300 tot 400 euro voor gebruikers van heroïne en cocaïne. Cannabisgebruikers zouden wegkomen met boetes van 100 tot 150 euro.

Politie en parket verzekeren nog dat er vanaf 1 september geen heksenjacht zal losbarsten op iedereen die een joint durft opsteken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners