‘Antwerpen is tot 2014 de showcase van Bart De Wever’

© Dimitri Van Zeebroeck
Walter Pauli

Tot aan de volgende verkiezingen in 2014 zal het er volgens Groen-voorzitter Wouter Van Besien politiek nog hard aan toegaan in de Koekenstad.

“Antwerpen is de showcase van Bart De Wever, de stad waar hij erin geslaagd is de socialisten uit het bestuur te gooien en alles anders te doen.” Tot aan de volgende verkiezingen in 2014 zal het er volgens Groen-voorzitter Wouter Van Besien politiek nog hard aan toegaan in de Koekenstad.

Wouter Van Besien doet zijn uitspraken in een dubbelinterview met partijgenote Marij Preneel in Knack. Preneel is districtsvoorzitter van Borgerhout, waar Groen na de verkiezingen van 2012 een coalitieakkoord sloot met de socialisten van SP.A en het extreemlinkse PVDA+. Borgerhout is daarmee niet alleen het meest mediterrane en het meest linkse district van Antwerpen, het is ook het enige van de negen Antwerpse districten waar de N-VA van burgemeester Bart De Wever geen deel uitmaakt van de meerderheid.

‘Wij-zij’ heeft ook politiek opgang gemaakt. Berichten over het bestuur van Borgerhout en het college van Antwerpen zijn één aaneenrijging van grote en kleine wrijvingen.

Wouter Van Besien: Borgerhout is de smet op het blazoen van de nieuwe meerderheid. De N-VA wilde na 14 oktober graag overal aan zet zijn en in de hele stad de macht grijpen. Dat is in acht districten gebeurd, en alleen in het negende niet. Dat zorgde voor woede. Ook bij de coalitiepartners, trouwens. Marc Van Peel (CD&V) heeft letterlijk gezegd dat ‘we Borgerhout moeten bevrijden van dat districtsbestuur’. (tegen Preneel) Alsof jullie een bezettingsmacht zijn.

Bij elk conflict zijn er twee partijen. De N-VA vond het een pure provocatie dat SP.A en Groen in het bestuur van Borgerhout PVDA+ als partner aanvaard hebben.

Preneel: Dat was eigenlijk een vrij vlotte beslissing. Met de vier zetels van PVDA+ erbij konden SP.A in Groen een progressieve coalitie vormen. In de pers leek het alsof wij met de duivel gingen trouwen, maar tot nu toe is PVDA+ een constructieve partner geweest. Hun inbreng is een meerwaarde. En er was eigenlijk geen alternatief. In theorie was een coalitie met de N-VA mogelijk, maar iedereen wist dat dit tot voortdurende meningsverschillen zou leiden. Nu is er grote eensgezindheid.

In het district Antwerpen zit Groen dan weer met de N-VA in het bestuur. Is die spagaat niet erg groot?

Van Besien: De kaarten liggen anders. In Borgerhout was de coalitie snel gevormd. In Antwerpen was er maandenlang wantrouwen, en uiteindelijk was de coalitie N-VA-Open VLD-Groen de enige mogelijke oplossing. N-VA wilde ons er graag bij, daarom hebben we onze prijs hoog kunnen houden. En nu al maakt Groen het verschil. In Antwerpen is er al een eerste inhoudelijk conflict tussen de stad en het district. Het stadscollege wil op termijn een stuk van het Harmoniepark volbouwen. De buurt is tegen en heeft de steun van het districtsbestuur. Maar N-VA-schepen Rob Van de Velde heeft daar weinig oren naar: hij houdt vast aan zijn plannen.

Er is meer nodig dan wat tegenstand op straat om deze N-VA van koers te doen veranderen.

Van Besien: Ik vrees dat het er hard zal toegaan tot 2014. Antwerpen is de showcasevan Bart De Wever, de stad waar hij erin geslaagd is de socialisten uit het bestuur te gooien en alles anders te doen. Vorig jaar ‘nationaliseerde’ hij de lokale verkiezingen – in elke gemeente werd zogezegd gestemd tegen Elio Di Rupo (PS) -, in 2014 wil hij de nationale verkiezingen ‘verantwerpsen’. Antwerpen wordt het alternatief voor ‘Brussel’, het model voor het nieuwe Vlaanderen: links eruit, en dan trekken we onze eigen lijn, zonder te zoeken naar een consensus. Zoals ook dit stadsbestuur zich op de borst roffelt. Zie het veiligheidsbeleid. Zie de dresscode voor stadspersoneel.

Dat ‘hoofddoekenverbod’ is er toch al gekomen onder het burgemeesterschap van Patrick Janssens (SP.A)?

Preneel: Maar de kledingvoorschriften worden wel een stuk strikter geïnterpreteerd. Hier in Borgerhout is er even heisa geweest omdat er vrouwen achter het loket een haarband droegen, een soort bandana. De regel is dat men de haren rond het gezicht moet kunnen zien. Maar dat betekent toch niet dat dat een vrouw geen doekje in haar haar meer mag dragen? Die commotie was er echt vér over.

Voor mij is de neutraliteit van de dienstverlening ook belangrijk. Maar in mijn opvatting betekent dit dat aan het loket elke inwoner gelijk wordt behandeld. En dat was vroeger weleens anders. Personeel dat voor het overige volstrekt neutraal gekleed was, durfde de Marokkaan voor mij af te snauwen, waarna ik met alle egards werd behandeld. Dat is gelukkig al een tijd veranderd. (WP)

Het volledige dubbelinterview met Wouter Van Besien en Marij Preneel vindt u deze week in Knack.

Partner Content