Antwerpen dumpt stadsbouwmeester

06/02/14 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:31

Antwerpen dumpt stadsbouwmeester

Het ontwerp voor het nieuwe Havenhuis in Antwerpen van architecte Zaha Hadid. © BELGA

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. In oktober vorig jaar kreeg de 48-jarige Kristiaan Borret nog de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur. "Kristiaan Borret doet dat door architectuur niet als een alleenzaligmakend paradigma te beschouwen, maar als een instrument om onze ruimte in al haar facetten te verbinden", zei Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) toen.

Toch besliste het Antwerpse schepencollege vorige vrijdag dat de samenwerking met Borret wordt stopgezet. Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) wilde het bericht niet bevestigen: "Wij zijn in gezamenlijk overleg bezig met een communicatie die normaal gezien donderdag de deur uitgaat." Maar andere bronnen waren volgens De Standaard wel formeel: Borrets tijd bij de stad Antwerpen zit erop.

Bittere pil

Borret was sinds mei 2006 aan de slag in Antwerpen. Hij waakte als bouwmeester over de kwaliteit van wat er gebouwd werd in de stad. Hij adviseerde vanuit een onafhankelijke positie het schepencollege en ondersteunde de stedelijke diensten. In 2011 werd zijn mandaat nog voor vijf jaar verlengd.

Maar de samenwerking met het nieuwe stadsbestuur verliep volgens de kranten moeilijk. Vorig jaar moest Borret een bittere pil slikken, toen zijn dienst stevig werd ingekrompen. Hij was ook niet gelukkig dat de autonome stadsplanningscel (AG Stan) die Patrick Janssens had uitgebouwd, opnieuw werd ingeschoven in de administratie. (Belga/TV)

Onze partners