Antiwitwascel ontdekt recordbedrag crimineel geld

03/05/13 om 05:30 - Bijgewerkt om 05:30

De antiwitwascel heeft het voorbije jaar 1506 dossiers doorgespeeld aan het gerecht. Die waren samen goed voor 2,25 miljard euro aan crimineel geld - een record.

Antiwitwascel ontdekt recordbedrag crimineel geld

© Thinkstock

Nooit eerder werd zoveel crimineel geld ontdekt dat via België wordt witgewassen, vernam de krant De Tijd van de antiwitwascel. In 2011 waren er 1345 overgemaakte dossiers, goed voor 671 miljoen euro crimineel geld.

Volgens de antiwitwascel is de financiële sector beter georganiseerd om verdachte transacties op te merken. Vorig jaar hebben de banken en andere meldingsplichtige sectoren liefst 21.000 aangiftes gedaan bij de cel.

Goud

Ruim 1 miljard van de 2,25 miljard euro aan ontdekt crimineel geld, had betrekking op witwasactiviteiten in de goudsector. De antiwitwascel ontdekte voorts 190 miljoen euro aan zwart geld afkomstig van ernstige en georganiseerde belastingfraudes. Ook was er volgens De Tijd een opvallende toename in de zoektocht naar smeergeld dat buitenlandse politici en topambtenaren via België proberen wit te wassen.

In 15 dossiers is meer dan 84 miljoen euro onderschept. De banken zijn volgens de cel alerter geworden sinds de val van verschillende corrupte regimes in de Arabische wereld. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners