Antiterreur-topman André Vandoren stapt op

29/09/15 om 04:56 - Bijgewerkt om 04:55

André Vandoren (65) stopt voortijdig als topman bij het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (Ocad). Dat heeft hij laten weten in een brief aan zijn voogdijministers Koen Geens van Justitie (CD&V) en Jan Jambon van Binnenlandse Zaken (N-VA).

Antiterreur-topman André Vandoren stapt op

André Vandoren © BELGA

De Standaard en Het Nieuwsblad brengen het bericht.

André Vandoren staat sinds 2008 aan het hoofd van het Ocad. Zijn mandaat liep normaal tot eind 2016, maar in een brief aan de bevoegde ministers laat hij weten dat hij eind dit jaar al weggaat "om persoonlijke redenen". "Het werk bij Ocad is de laatste jaren alleen maar zwaarder geworden. Het was tijd om weg te gaan", schrijft hij.

Unieke dienst

De kranten vermelden dat het parlement in juli nog een kritische audit besprak, waarin Vandoren onder meer het verwijt kreeg dat hij en zijn dienst te vaak op het terrein van politie en inlichtingendiensten kwamen. Maar Vandoren ontkent dat zijn ontslag daar iets mee te maken heeft. Vandoren keert nu terug naar het parket-generaal van Brussel, waar hij nog één jaar zal werken alvorens met pensioen te gaan.

De anti-terreurorganisatie Ocad - een dienst die uniek is in Europa - heeft als taak om op basis van inlichtingen die het krijgt van diensten zoals politie, inlichtingendiensten en douane, te analyseren hoe ernstig de terroristische en extremistische dreiging in ons land is. Ocad doet dat niet alleen op het niveau van het land, maar ook voor personen, gebouwen, evenementen en dergelijke.

(Belga/RR)

Onze partners