Anti-inbraakdag: 13 tips om uw woning te beschermen tegen inbrekers

11/12/14 om 07:52 - Bijgewerkt om 07:52

Wist u dat een inbreker het na gemiddeld 3 minuten opgeeft? Hoe moeilijker u het hem dus maakt, hoe kleiner de kans dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak.

Anti-inbraakdag: 13 tips om uw woning te beschermen tegen inbrekers

© /

Op 11 december vindt een grote actie tegen woninginbraken plaats. Vorig jaar waren er in België elke dag meer dan 200 inbraken. De politie geeft preventiemaatregelen om dieven buiten te houden en organiseert stress-tests om te kijken of woningen inbraakveilig zijn. Hier alvast enkele tips.

1. Maak uw huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide voortuin.

2. Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht, berg ze op, registreer en fotografeer via de 1dagniet-app.

3. Geef uw woning bij afwezigheid een bewoonde indruk. Vermijd dus een volle brievenbus of een briefje op de deur, gebruik uw rolluiken correct en maak goede afspraken met de buren.

4. Beheer uw sleutels goed en dus niet onder de deurmat of in de bloembak.

5. Help de inbreker niet en laat dus geen ladder of ander (tuin)gereedschap rondslingeren.

6. Sluit altijd alle ramen en deuren maar ook garage, tuinhuis en kelderraam, zelfs al bent u maar enkele minuten weg.

7. Kies liefst voor een beveiligde meerpuntssluiting (min. 3 sluitpunten) met horizontale nachtschoten van minimaal 2 cm lang.

8. Vergeet de zij- en achterkant niet want daar slaan ongewenste gasten bij voorkeur toe.

9. Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

10. Elektronische beveiliging is een belangrijke aanvulling op de voorgaande maatregelen. Naast een afschrikwekkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren.

11. Wees alert voor auto's met vreemde nummerplaten die meermaals door de straat rijden. Ook een auto met één of meerdere inzittenden die schijnbaar zonder reden langs de straat geparkeerd staat, kan verdacht zijn.

12. Meld problemen die de veiligheid schaden, zoals kapotte straatverlichting of ongesnoeid groen, aan de verantwoordelijke instanties.

13. Maak (oudere) alleenstaande buren duidelijk dat ze nooit de deur mogen openen voor vreemden.

Meer tips en info op eendagniet.be

Lees meer over:

Onze partners