Anti-inbraakdag: 13 tips om uw woning te beschermen tegen inbrekers

© /

Wist u dat een inbreker het na gemiddeld 3 minuten opgeeft? Hoe moeilijker u het hem dus maakt, hoe kleiner de kans dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak.

Vrijdag organiseert de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken de nationale actie tegen woninginbraken: “1 dag niet”. De campagne wil burgers bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken.

“Ook al stellen wij sinds 2012 elk jaar een afname van het aantal inbraken vast, toch is het belangrijk om de strijd tegen inbraken verder te zetten”, klinkt het bij de organisatoren op Binnenlandse Zaken. Bedoeling is om burgers, ondernemers, scholen, buurtinformatienetwerken, … te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Het gaat bijvoorbeeld om een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur om een kosteloze audit van je woning te laten uitvoeren, het opstarten van een Facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, maar ook het organiseren van een veiligheidswandeling in de wijk.” De actiedag valt bijna samen met de overgang naar het winteruur, traditioneel het begin van de donkere maanden. In die periode wordt er ook steeds een systematische stijging van het aantal inbraken vastgesteld. Daarom is het belangrijk om net nu inbraakpreventie in de kijker te plaatsen.

1. Maak uw huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide voortuin.

2. Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht, berg ze op, registreer en fotografeer via de 1dagniet-app.

3. Geef uw woning bij afwezigheid een bewoonde indruk. Vermijd dus een volle brievenbus of een briefje op de deur, gebruik uw rolluiken correct en maak goede afspraken met de buren.

4. Beheer uw sleutels goed en dus niet onder de deurmat of in de bloembak.

5. Help de inbreker niet en laat dus geen ladder of ander (tuin)gereedschap rondslingeren.

6. Sluit altijd alle ramen en deuren maar ook garage, tuinhuis en kelderraam, zelfs al bent u maar enkele minuten weg.

7. Kies liefst voor een beveiligde meerpuntssluiting (min. 3 sluitpunten) met horizontale nachtschoten van minimaal 2 cm lang.

8. Vergeet de zij- en achterkant niet want daar slaan ongewenste gasten bij voorkeur toe.

9. Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

10. Elektronische beveiliging is een belangrijke aanvulling op de voorgaande maatregelen. Naast een afschrikwekkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren.

11. Wees alert voor auto’s met vreemde nummerplaten die meermaals door de straat rijden. Ook een auto met één of meerdere inzittenden die schijnbaar zonder reden langs de straat geparkeerd staat, kan verdacht zijn.

12. Meld problemen die de veiligheid schaden, zoals kapotte straatverlichting of ongesnoeid groen, aan de verantwoordelijke instanties.

13. Maak (oudere) alleenstaande buren duidelijk dat ze nooit de deur mogen openen voor vreemden.

Meer tips en info op 1dagniet.be

Partner Content