AnsaldoBreda eist via rechtbank dat NS en NMBS alsnog 19 Fyratreinen afnemen

14/06/13 om 18:31 - Bijgewerkt om 18:31

Het juridisch steekspel rond de bankgaranties voor de intussen opgedoekte Fyra-treinen lijkt ingezet. De NMBS spant in Nederland een kort geding aan tegen ING Bank. AnsaldoBreda eist op zijn beurt dat de NS en de NMBS alsnog in totaal 19 Fyratreinen afnemen.

AnsaldoBreda eist via rechtbank dat NS en NMBS alsnog 19 Fyratreinen afnemen

© Belga

Het juridisch steekspel rond de bankgaranties voor de intussen opgedoekte Fyra-treinen lijkt ingezet. De NMBS spant in Nederland een kort geding aan tegen de ING-bank. AnsaldoBreda eist op zijn beurt dat de Nederlandse Spoorwegen en de NMBS alsnog in totaal 19 Fyratreinen afnemen.

Omdat AnsaldoBreda, de producent van de Fyra, naar de Italiaanse rechter is gestapt, is de terugbetaling van de 37 miljoen euro die de NMBS reeds betaalde aan de Italianen, voorlopig stilgelegd. De NMBS bestelde drie treinstellen, maar die werden nooit geleverd. Omdat de Nederlandse ING Bank een deel van de garanties voor die 37 miljoen euro heeft afgegeven, spant de NMBS maandag hierover bij de rechtbank in Utrecht een kort geding aan tegen ING.

In totaal staan meer dan 7 banken garant voor de 37 miljoen euro. ING neemt met 23 procent het grootste deel voor zijn rekening. Mocht een rechter uiteindelijk bepalen dat NMBS recht heeft op het geld, dan zullen de banken uitbetalen. De banken moeten dat geld dan vervolgens zien terug te halen bij AnsaldoBreda.

Italië

Voor 4 juli is een hoorzitting in Milaan gepland, waar de rechter zich weer over de zaak buigt. ING zal aan de rechter in Utrecht vragen om geen oordeel te vellen totdat de Italiaanse rechter zich heeft uitgesproken.

Doet de Nederlandse rechter dat niet, dan hopen de banken dat ze het geld bijvoorbeeld op een geblokkeerde rekening mogen storten, in afwachting van het oordeel in Italië. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om een rekening onder supervisie van een notaris of accountant.

AnsaldoBreda klaagt NS en NMBS aan AnsaldoBreda sleept op zijn beurt de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de NMBS voor de rechter in Utrecht. Het bedrijf eist dat beide spoorwegmaatschappijen alsnog in totaal 19 Fyratreinen afnemen. Dat hebben advocaten Hans de Savornin Lohman en Stein van Thiel van AnsaldoBreda bevestigd. Het kort geding komt er op vrijdag 28 juni om 10 uur.

Volgens De Savornin Lohman zijn voor de levering afspraken gemaakt, maar komen de NS (16 treinen) en de NMBS (3 treinen) die contractuele verplichtingen niet na.

Technische mankementen

Na een reeks van incidenten besloot eind mei eerst de NMBS en kort daarop de NS te stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra. Beide spoorwegmaatschappijen claimen dat de V250 kampt met allerlei technische mankementen. Bovendien vinden de spoorbedrijven dat AnsaldoBreda geen zicht heeft geboden op oplossingen.

De NMBS wenst niet te reageren. 'Ik kan geen commentaar geven op lopende juridische procedures', dixit woordvoerder Bart Crols. (ANP/Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners