'Annick en Ronald Janssen kenden elkaar niet'

23/09/11 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:18

In zijn akte van verdediging liet meester Adam Miskovic vrijdag doorschijnen dat Annick Van Uytsel in april 2007 vrijwillig met Ronald Janssen zou zijn meegegaan.

'Annick en Ronald Janssen kenden elkaar niet'

© Belga

In zijn akte van verdediging liet meester Adam Miskovic vrijdag doorschijnen dat Annick Van Uytsel in april 2007 vrijwillig met Ronald Janssen zou zijn meegegaan, omdat ze mekaar zouden gekend hebben van het jeugdhuis Tijl in Diest en van de salsadanslessen. Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Annick, wilde dit meteen rechtzetten.
In zijn akte van verdediging liet meester Adam Miskovic vrijdag doorschijnen dat Annick Van Uytsel in april 2007 vrijwillig met Ronald Janssen zou zijn meegegaan, omdat ze mekaar zouden gekend hebben van het jeugdhuis Tijl in Diest en van de salsadanslessen. Jef Vermassen, de advocaat van de ouders van Annick, wilde dit meteen rechtzetten.

"Janssen en Annick kenden elkaar niet. Ronald Janssen heeft immers zelf verklaard dat hij Annick niet kende. Dat zijn zijn woorden. Moeten we daar dan aan twijfelen? Als Annick vrijwillig meeging, moest hij haar dan knevelen in de berm langs het fietspad en intapen en meesleuren en trekken? Hij heeft bovendien nooit zijn gezicht aan haar laten zien", zo reageerde Vermassen.

Nog in zijn akte van verdediging waarschuwde Miskovic voor de demonisering van zijn cliënt. "Mijn bedoeling is nuances aan te brengen in alles wat de voorbije jaren gezegd, geschreven of getoond is geweest. Vanaf de dag van de aanhouding van Ronald Janssen merken we de demonisering van Janssen, het monster, en de polarisering van de maatschappij tot gevolg. Dat alles verplicht mij het onbespreekbare bespreekbaar te maken", zei de advocaat.

Media
"Ik moet eerlijk zijn met u: deze zaak boezemt mij nog steeds angst in. Die angst wordt ook veroorzaakt door de enorme publiciteit. We moeten ons hoeden voor het feit dat hij al veroordeeld werd door de media, nog voor de rechter een uitspraak doet. De media zijn machtig, men noemt hen de vierde macht, maar ze moeten berichten en niet berechten. Door wie zou u liever berecht worden? Door een rechter of de media?", vroeg meester Miskovic, zich richtend tot de twaalf juryleden.

Eerder op de dag had de openbaar aanklager drie uur nodig om de akte van beschuldiging voor te lezen. Daarbij werd duidelijk dat Janssen (40) na zijn aanhouding in januari 2010 meermaals zijn verklaringen wijzigde. Hij is de enige die weet wat er zich precies heeft afgespeeld in de nacht van 28 april 2007, toen hij Annick Van Uytsel ontvoerde, vermoordde en dumpte in het Albertkanaal in Lummen. Alleen hij weet hoe hij zijn buurmeisje Shana en haar vriend Kevin afmaakte, en nadien de auto van Kevin in brand stak, met daarin hun twee lijken.

Confrontatie
De familieleden en nabestaanden van de slachtoffers werden voor het eerst geconfronteerd met Janssen. Onder anderen de zus van Shana en de moeder van Kevin kregen het moeilijk en barstten in tranen uit toen Janssen, die omstreeks 9 uur arriveerde aan het gerechtsgebouw, de zaal werd binnengeleid. De burgerlijke partijen willen niet gefotografeerd of gefilmd worden.

Vóór de start van het proces hadden de politieagenten, die langs Janssen zitten en instaan voor zijn veiligheid, zijn stoel in de assisenzaal gecontroleerd om na te gaan of alles veilig was.

Schijnbaar onbewogen
Janssen richtte zijn blik vrijdag enkel naar Boyen en de zetel van het assisenhof. Hij bleef schijnbaar onbewogen bij het aanhoren van de gruwelijke details van de moorden op zijn buurmeisje Shana Appeltans, haar vriend Kevin Paulus en Annick Van Uytsel.

De zitting begon met vertraging omdat een plaatsvervangend jurylid zich ziek meldde. Openbaar aanklager Patrick Boyen liet weten dat de nodige onderzoeken zullen gebeuren naar de plaatsvervanger die zich ziek meldde en begon daarna met het voorlezen van de akte van beschuldiging.

Spreekverbod
Tijdens het proces mogen geen beelden of tekeningen worden gemaakt van Janssen en de advocaten mogen enkel met de pers praten nadat ze zich tot de Orde van Vlaamse Balies hebben gewend.

Jos Vander Velpen, de advocaat van de grootouders van Shana Appeltans, overtrad die regel en gaf vrijdag op de trappen van het assisenhof in Tongeren commentaar op het proces. "De feiten die Ronald Janssen pleegde, zijn onbegrijpelijk voor iemand die vader is van twee kinderen, die 's avonds verhaaltjes heeft voorgelezen aan die kinderen", zei Vander Velpen met trillende stem.
"Een kind verliezen is heel erg, maar een kind verliezen door moord, daar zijn geen woorden voor."

De advocaat sprak zijn uitdrukkelijke respect voor de moed van de ouders en de familieleden van de slachtoffers uit. (Belga/KVDA/TE)

Stijn Tormans is voor Knack aanwezig op het proces van Ronald Janssen en zal later vandaag verslag uitbrengen.

Lees meer over:

Onze partners