Annemie Turtelboom (Open VLD) maakt opening naar N-VA

09/11/13 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:38

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat haar partij best in een regering met N-VA wil stappen, op voorwaarde dat de partij van voorzitter Bart De Wever alles op het sociaaleconomische zet.

Annemie Turtelboom (Open VLD) maakt opening naar N-VA

© Belga

Turtelboom maakt in een interview met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uitdrukkelijk een opening richting N-VA. 'Wij kunnen met de N-VA in de regering. Wij wijzen die partij niet af. Maar ze moet wel bereid zijn alles op het sociaaleconomische te zetten,' zo spreekt de Open VLD-minister haar voorkeur uit voor een centrumrechtste regering. 'De N-VA kan niet verwachten dat wij meestappen in haar communautaire fetisj.'

Staatshervorming

Turtelboom stelt als voorwaarde dat er tijdens de volgende legislatuur niet onderhandeld wordt over een nieuwe staatshervorming. Dat vraagt ze omdat ze niet wil weten van de confederale agenda van de N-VA.

'België heeft ook voor Vlaanderen een toegevoegde waarde', zegt ze. Maar ook en vooral omdat sociaaleconomische hervormingen enkel kunnen in een communautair rustig klimaat.

Coalitie

Op de vraag of dat dan met Bart De Wever als premier zal zijn, luidt het antwoord: 'Het is irrelevant om nu al posten te gaan verdelen. Wij wijzen de N-VA niet af. Waarom zou ik? In Antwerpen zitten wij samen in de coalitie. Maar, nogmaals, alleen als er onvoorwaardelijk voor het sociaaleconomische wordt gekozen.'

Turtelboom betreurt ook dat er nog altijd geen concurrentiepact is. De verklaring daarvoor zoekt ze in het feit dat een partij -en daarmee bedoelt ze de CD&V- al in verkiezingsstemming is. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners