Annemans verontschuldigt zich voor Vlaams Belang

28/01/13 om 06:55 - Bijgewerkt om 06:55

'Ik ben geen racist. Niet in mijn pink, niet in mijn kleine teen.' Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans verontschuldigt zich voor het verleden van zijn partij.

Gerolf Annemans: - 'Men moet mij niet voortdurend zaken uit het verleden blijven aanwrijven'

- 'Wij waren de groupies van Karel Dillen' - 'Schrijf maar op: Ik verontschuldig mij'

Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans zegt in een interview met De Standaard dat hij de voorzitter wil zijn die de bladzijde voor het Vlaams Belang omdraait. "Schrijf maar op: ik verontschuldig mij", zegt Annemans.

Annemans lijkt namens zijn partij een mea culpa te slaan: "Ik ben het ermee eens dat wij onze migratiestandpunten niet moeten richten tegen mensen, maar tegen andere partijen. Wij voeren een politieke strijd, geen strijd tegen mensen. Ik heb daar persoonlijk altijd op gelet, en in de mate dat de partij ooit aanleiding heeft gegeven om te denken dat wij het op mensen gemunt hadden, moet ik mij daarvoor verontschuldigen, dus ik wil dat gerust doen,on the record , schrijf dat maar op".

70 puntenplan

Annemans betwist dat zijn partij bevolkingsgroepen heeft uitgesloten en zegt dat hij het 70 puntenplan allang heeft afgezworen. "Het wordt tijd voor een volwassen debat over mijn partij. Men moet mij niet voortdurend zaken uit het verleden blijven aanwrijven."

Filip Dewinter

Filip Dewinter noemt hij "een oude strijdmakker, met veel verdiensten voor de partij". "Maar nu is Annemans aan het woord. Ik ben nooit betrapt op onmenselijkheden." Annemans benadrukt ook dat hij geen racist is. "Niet in mijn pink, niet in mijn kleine teen".

Groupies van Karel Dillen

Volgens Annemans is het Vlaams Blok destijds ontstaan als een vechtpartij tegen Hugo Schiltz. 'Wij waren als het ware mismaakt. Als groupies van Karel Dillen. De schematiek van Dillen was eenvoudig: de Volksunie heeft ons verraden, wij zullen onze principes nooit overboord gooien.'

Verstarring

In het interview geeft Annemans ook toe dat zijn partij vaak hardnekkig is blijven vastklampen aan bepaalde standpunten. "Als wij één keer een standpunt hadden ingenomen, dan namen wij daar nooit afstand van. Als ik dat nu bekijk, denk ik dat wij te weinig flexibel waren om te zien dat de wereld veranderde. En vasthoudendheid mag geen verstarring worden."

"U moet dat zien in de context van het cordon sanitaire: één tegen allen. Wij moesten solidair zijn, zelfs over standpunten waarvan we toen al wisten dat we ze vroeg of laat zouden moeten verlaten." (Belga/EE)

Onze partners