Annemans trekt naar Europa, Dewinter verhuist naar Kamer en Van dermeersch gaat Vlaams

18/11/13 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Het Vlaams Belang heeft bekendgemaakt hoe het zijn kopstukken zal inzetten bij de verkiezingen.

Annemans trekt naar Europa, Dewinter verhuist naar Kamer en Van dermeersch gaat Vlaams

Filip Dewinter, Anke Van Dermeersch en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) © BELGA

Partijvoorzitter Gerolf Annemans zal volgend jaar de Europese lijst van het Vlaams Belang trekken. Filip Dewinter wordt de Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer en Anke Van dermeersch wordt aanvoerder voor het Vlaams parlement. Dat is het voorstel dat het partijbestuur heeft geformuleerd aan het provinciaal bestuur van Antwerpen. "De partij kiest hier voor vaste waarden, maar dan wel niet op de vaste plaatsen", zo omschrijft Gerolf Annemans de eerder onverwachte keuze voor de Antwerpse kopstukken.

Annemans zetelt reeds sinds 1987 onafgebroken in de Kamer. Tot vorig jaar was hij ook fractieleider, maar die functie gaf hij door aan Barbara Pas, nadat hij tot partijvoorzitter werd gekozen. Filip Dewinter was in die periode het Vlaams uithangbord van de partij. Hij liet zich in aanloop naar de lokale verkiezingen als fractieleider vervangen door Joris Van Hauthem. Anke Van dermeersch is al tien jaar senatrice en nam twee jaar geleden het fractievoorzitterschap over van Jurgen Ceder, toen die de partij verliet.

Vernieuwing

Bij zijn aantreden als voorzitter had Gerolf Annemans aangekondigd dat hij voor vernieuwing en verjonging zou zorgen bij de lijstvorming voor 2014. Dat de Antwerpse kopstukken niet op de gebruikelijke lijsten terug te vinden zijn, lijkt al een teken van vernieuwing te zijn.

Wellicht hadden velen Filip Dewinter verwacht als Europees lijsttrekker, aangezien hij destijds de oprichter was van de Europese organisatie 'Steden tegen islamisering'. Maar de Europese lijst is op 25 mei ook de enige lijst waarop men in heel het Nederlandse taalgebied kan stemmen.

Annemans had destijds ook verklaard dat hij op elke lijst een nieuwe kandidaat op een verkiesbare plaats wilde. Maar daarover en over de lijsttrekkers voor de andere lijsten wordt in principe pas in december gecommuniceerd. (Belga/EE)

Onze partners