Annemans en Dewinter: ‘Er zijn 10, misschien 15 gesprekken geweest met De Wever’

Gerolf Annemans en Filip Dewinter © Lies Willaert
Ewald Pironet

Gerolf Annemans en Filip Dewinter hebben dertig jaar ervaring in de politiek, maar niemand zal ze elder statesmen noemen. Veteranen van vele oorlogen, dat wel: zonder spijt, en zonder ophouden. Een gesprek over verleden, heden en toekomst van het Vlaams Belang, ooit gevreesd onder de naam Vlaams Blok.

Klopt het dat Bart De Wever in 2003 en 2004, toen de N-VA electoraal aan de grond zat, gesprekken met jullie voerde over een overstap naar of samenwerking met het Vlaams Belang?

Filip Dewinter: Inderdaad, er zijn tien, misschien wel vijftien gesprekken geweest met Bart De Wever. Hij heeft meerdere keren met mij gesproken, daarna ook met Gerolf, en ten slotte ook met toenmalig partijvoorzitter Frank Vanhecke. We wisten op den duur niet meer of De Wever zichzelf kwam verkopen of dat hij zoveel mogelijk mandaten wilde binnenhalen voor zijn partij.

Gerolf Annemans: We hielden nog rekening met een andere piste, Filip.

Dewinter: Na een tijd vreesden we dat hij de prijs voor de N-VA aan het opdrijven was. Hij onderhandelde op datzelfde moment met de CD&V over de vorming van een kartel, en bleef lang genoeg met ons ‘onderhandelen’ zodat de CD&V wel te weten moest komen dat er gesprekken plaatsvonden.

De CD&V had betere argumenten dan het Vlaams Belang?

Dewinter: Het ging om de centen. Yves Leterme had de N-VA’ers gepaaid: ‘Kom bij ons, ik neem al jullie schulden over.’ Het is geen toeval dat het kartel tussen de CD&V en de N-VA uit elkaar is gevallen meteen nadat de CD&V de laatste schijf van de verkiezingsschuld van de N-VA had afbetaald.

Wat vond u charmant in De Wever?

Annemans: Op partijpolitiek vlak niets. We luisterden naar hem, maar hij deed ons geen enkel interessant aanbod. Maar persoonlijk interesseerde Bart De Wever ons natuurlijk wel. Voor ons waren het aftastende gesprekken met een potentieel politiek talent. Voor hem was het big business.

Dewinter: Waarom hadden wij De Wever moeten weigeren? Hij kwam uit exact dezelfde stal als wij. Hij was erbij toen Jean-Marie Le Pen kwam spreken bij de Vlaams-Nationale Debatclub. Zijn ouders woonden boven het lokaal van het Vlaams-Nationale Jeugdverbond (VNJ) aan de Diksmuidelaan. Zijn hele familie was gepokt en gemazeld in het radicale Vlaams-nationalisme.

Annemans: Vandaar dat De Wever onze slechtst denkbare tegenstrever is. Hij kent onze denktrant, hij weet wat onze strategie is, hij kent onze manier van werken. De Wever was de enige radicale Vlaams-nationalist die zo dicht bij ons stond en toch niet bij ons aansloot.

Het volledige interview kan u deze week lezen in Knack.

Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content