Anciaux vindt steun voor geïnterneerden

04/04/13 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:50

Een nieuw wetsvoorstel moet een einde maken aan de willekeur bij interneringen. Het wetsvoorstel van SP.A-senator Bert Anciaux vindt steun bij de meerderheidspartijen.

Senator Bert Anciaux (SP.A) krijgt de steun van de meerderheidspartijen voor zijn wetsvoorstel dat de regels rond de internering van geesteszieken drastisch wijzigt. Dat schrijven verschillende kranten.

Diagnose

Het wetsvoorstel voorziet in een degelijke diagnose buiten de gevangenis, door naar behoren betaalde psychiaters en een behandeling op maat.

Ons land werd al vaker op de vingers getikt omwille van het beleid rond geïnterneerden. In de Belgische gevangenissen zitten meer dan 1.000 geïnterneerden. Het gaat om personen die een veiligheidsrisico betekenen, maar die ook nood hebben aan gespecialiseerde zorg.

De tekst die Anciaux naar voren schuift, en die de steun kreeg van vijf van de zes meerderheidsfracties in de Senaat, kan het einde inluiden van de stroom veroordelingen van ons land door het Europees Hof voor de Mensenrechten.

Deskundigenonderzoek

Het voorstel voorziet in een grondig psychiatrisch deskundigenonderzoek. Dat wordt door psychiaters gevoerd die loon naar werken krijgen en die indien nodig worden bijgestaan door forensische psychologen en maatschappelijke assistenten.

Voor moeilijke gevallen komt er voorts een opname met klinische observatie, mogelijk in één van de nieuwe centra die worden gebouwd in Antwerpen en Gent.

Vrijstellingsvoorwaarden

Tijdens het onderzoek zal de verdediging meteen kunnen reageren op bevindingen van de psychiater, waarna die een antwoord moet formuleren. Alles komt nadien in een moederdossier en maakt dus integraal deel uit van het onderzoek.

Terwijl een geïnterneerde vroeger enkel kon vrijkomen nadat hij alle procedures had doorlopen, komt er een individuele beoordeling met vrijstellingsvoorwaarden op maat. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners