Anciaux: 'Samenleving die kinderen laat opdraaien voor fouten ouders is onmenselijk'

29/05/15 om 19:40 - Bijgewerkt om 19:40

SP.A-senator Bert Anciaux is niet te spreken over de plannen van de regering om de ziekte-uitkering van gedetineerden stop te zetten. 'Een samenleving die kinderen moedwillig laat opdraaien voor de fouten van hun ouders en die geesteszieken laat creperen in de gevangenis is ontdaan van elke menselijkheid.'

Anciaux: 'Samenleving die kinderen laat opdraaien voor fouten ouders is onmenselijk'

© Belga

"Dat gevangenen geen uitkering verdienen, klinkt misschien voor sommigen goed, maar men vergeet daarbij dat men hiermee vooral het gezin van de gedetineerden treft. Bovendien bemoeilijkt de armoede waarin men deze gezinnen stort de re-integratie, en voor geïnterneerden de genezing." Dat zegt SP.A-senator Bert Anciaux in een reactie op de plannen van de regering om de ziekte-uitkering van zo'n 1.600 gedetineerden vanaf 1 juli stop te zetten.

'Ontneemt kinderen kansen'

Zo wil de regering dit jaar zo'n 3 miljoen euro besparen, blijkt uit het ontwerp van programmawet dat voorligt in de Kamer. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stelt dat de regel geldt voor alle gedetineerden die van een RIZIV-uitkering genieten ongeacht hun gezinssituatie.

Anciaux reageert met afschuw op het voorstel: "Door geen rekening te houden met de gezinssituatie straft deze regering de partner en kinderen mee. Geen enkel kind verdient het te moeten opdraaien voor de strafbare feiten van zijn vader of moeder. Elk kind dat men zo in armoede stort, ontneemt men de kans op een beter leven."

'Uitkering aanwenden voor zorg'

Anciaux ziet ook een tweede probleem. "Héél wat van die 1.600 gedetineerden waarover men nu spreekt zijn geïnterneerden. Dat zijn zieke mensen die eigenlijk niet in onze gevangenissen thuishoren. Is het normaal dat men die mensen een uitkering ontzegt? Men zou in die gevallen de uitkering beter aanwenden om de zorg, die in onze gevangenissen te wensen overlaat, te verbeteren."

Voor de SP.A'er gaat het om niet meer dan een populistische maatregel om de solidariteit in onze samenleving te ondergraven."Een samenleving die kinderen moedwillig laat opdraaien voor de fouten van hun ouders en die geesteszieken laat creperen in de gevangenis is ontdaan van elke menselijkheid", besluit Anciaux. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners