Amper vrouwen in topfuncties bij federale overheid

Het aandeel van de vrouwen in topfuncties bij de federale overheid daalt. Van de 91 hoge ambtelijke jobs zijn er nog 13 in handen van een vrouw, of 14 procent.

Het aandeel van de vrouwen in topfuncties bij de federale overheid daalt. Van de 91 hoge ambtelijke jobs zijn er nog 13 in handen van een vrouw, of 14 procent. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Onder de 12 topmanagers (voorzitters van de Federale Overheidsdiensten) is er nog maar één vrouw, Monique De Knop bij Binnenlandse Zaken. Onder de 49 directeurs-generaal zijn er zes vrouwen, in 2006 waren het er nog negen.

Bij de directeurs hebben de vrouwen een aandeel van 20 procent. Nog welgeteld één van de tien federale wetenschappelijke instellingen (KMI, Koninklijke musea, …) wordt geleid door een vrouw. In 2006 waren er nog drie.

Geen genderverplichting

Volgens staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) doen de overheid en haar selectiebureau Selor wel moeite om vrouwen aan te sporen zich kandidaat te stellen.

De federale overheid legt zichzelf geen genderverplichtingen op voor topfuncties. Er moet wel een ‘evenwicht’ zijn tussen Nederlands- en Franstaligen (50/50).

Vlaamse overheid iets beter

De Vlaamse overheid scoort iets beter. Daar bedraagt het aantal vrouwen in topfuncties al 24 procent, hoewel het de laatste tijd lijkt te stagneren. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content