Amper één op drie studenten hoger onderwijs haalt diploma zonder te bissen

22/03/14 om 09:28 - Bijgewerkt om 09:28

Amper één op drie studenten in het hoger onderwijs haalt binnen de voorziene termijn van drie jaar zijn bachelordiploma.

Amper één op drie studenten hoger onderwijs haalt diploma zonder te bissen

© Belga

Amper één op drie studenten in het hoger onderwijs haalt binnen de voorziene termijn van drie jaar zijn bachelordiploma, zo melden Het Nieuwsblad en De Standaard. Enkele jaren geleden haalden nog vier studenten op tien hun diploma binnen de voorziene tijd.

Sinds de hervorming van het hoger onderwijs haalt 70 procent van de studenten die aan een bachelor begonnen een diploma. Maar slechts één op drie doet dat dus binnen de voorziene termijn van drie jaar, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse databank Hoger Onderwijs. Er zijn zelfs studenten die zes of zeven jaar nodig hebben.

'Dat is niet enkel een verkwisting van overheidsgeld en dus totaal onverantwoord, zeker in tijden van crisis. Het jaagt ook de ouders op kosten en zorgt voor een latere instroom in het beroepsleven', licht Didier Pollefeyt, vicerector onderwijs van de KU Leuven, toe.

De evolutie is een gevolg van de grotere flexibiliteit in het hoger onderwijs. Studenten kunnen nu zelf hun traject samenstellen en bijvoorbeeld overgaan naar het volgende jaar, ook al zijn ze nog niet voor alle vakken geslaagd. De buizen nemen ze gewoon mee. Volgens Pollefeyt is de flexibilisering 'te ver doorgeschoten'. 'We moeten dringend werk maken van een verstrenging van de regels.'

Lees meer over:

Onze partners