Amper 8 op 100 Belgen vertrouwen Kerk nog

04/01/11 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

Uit een steekproef van Ipsos en Think BBDO blijkt dat het vertrouwen in de Kerk gekelderd is.

Nog amper 8 op de 100 Belgen stellen nog enig vertrouwen in de Kerk. Eind 2009 was dat nog 28 procent.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef van onderzoeksbureau Ipsos en merkadviesbureau Think BBDO, waarover De Standaard dinsdag bericht.

Voor het onderzoek werden 1.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar oud twee keer bevraagd. Een eerste keer in oktober 2009, een tweede keer in juli 2010. In de tweede ronde kreeg de Kerk in Vlaanderen nog van vijf procent enig vertrouwen, in Wallonië ging het om elf procent.

Dat Vlaanderen nog slechter doet dan Wallonië, heeft allicht deels te maken met de zaak-Vangheluwe, waarna ruim 400 klachten binnenliepen bij de commissie-Adriaenssens.

Danneels-tapes

Volgens Fons Van Dyck van Think BBDO is het wantrouwen niet enkel gevoed door de misbruikschandalen op zich, maar ook door de manier waarop de instelling ermee omgegaan is.

De begindagen waren damage control volgens het boekje, aldus Van Dyck, maar de Danneels-tapes en de gecontesteerde uitspraken van aartsbisschop Léonard maakten daar een kruis over.

Politiek

Ook politie, media, banken, justitie, gezondheidszorg en onderwijs boezemen meer wantrouwen in dan een jaar geleden. De politiek bengelt helemaal onderaan met nog vertrouwen van 6 Belgen op 100, tegenover 17 procent in 2009.

Onze partners