Amper 40 procent eerstejaars slaagt

Studenten © BELGA

Bijna zes op de tien universiteitsstudenten slaagt niet voor het eerste jaar. Dat kost de Vlaamse overheid tot 100 miljoen euro.

Voor zes op de tien studenten is het eerste jaar van de universiteit een te hoge drempel. Van de 15.366 eerstejaars in het academiejaar 2011-2012 haalden 8.543 jongeren de eindmeet niet. Dat kost de Vlaamse overheid tot 100 miljoen euro, zo schrijft De Morgen.

“Daarom ben ik voor een oriëntatieproef in het secundair”, zegt uittredend UGent-rector Paul Van Cauwenberge in de krant.

Verlies van 100 miljoen euro

Het eerste jaar van de universiteit is voor een ruime meerderheid van de studenten een te hoge drempel. Van de 15.366 eerstejaars in het academiejaar 2011-2012 haalden 8.543 jongeren de eindmeet niet, zo blijkt uit de slaagcijfers van de vijf instellingen in Vlaanderen. Vier universiteiten leggen slaagpercentages tussen 40 procent (UHasselt) en 41,97 procent (UGent) voor. De Universiteit Antwerpen (UA) vormt een uitzondering met een algemeen slaagcijfer van 62,83 procent.

De vertraging die de studenten oplopen, kost Vlaanderen veel geld. Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) investeert de overheid jaarlijks 11.800 euro in elke student. Vlaanderen verliest dus zo’n 100 miljoen euro als jongeren niet slagen. Ouders kunnen volgens de krant een even grote kostenpost tegemoet zien: het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud) becijferde dat een student jaarlijks 10.829 euro kost.

Psychologisch zware weerslag

Rik Torfs, rector van de KU Leuven, maakt zich zorgen. “Het kost onze gemeenschap en ouders geld, maar het kost de studenten als individu ook iets. Een jaar niet halen heeft vooral psychologisch een zware weerslag. We moeten zorgen dat er niet te veel mensen ontgoocheld raken in de samenleving, en we moeten de slaagcijfers verhogen zonder de kwaliteit van onze opleidingen te verminderen.” Torfs wijst met een vinger naar de vele richtingen in het secundair “die niet altijd geschikt zijn om vervolgens een universitaire studie aan te vatten”.

Zijn collega van de UGent sluit zich daarbij aan en pleit dan ook voor een oriëntatieproef in het voorlaatste schooljaar van het secundair. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content