Amerikaans diamantair beschuldigt KBC en ADB van diefstal

26/12/11 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Eén van Amerika's grootste diamantbedrijven, Lazare Kaplan, heeft de Belgische bank KBC en haar filiaal Antwerpse Diamantbank (ADB) voor de federale rechtbank van New York gedaagd wegens vermeende diefstal. Dat schrijft de Financial Times.

Amerikaans diamantair beschuldigt KBC en ADB van diefstal

© Reuters

In een notendop luidt de klacht als volgt: Lazare Kaplan, een diamantbedrijf gerund door Maurice Tempelsman, de laatste levenspartner van Jackie Kennedy Onassis, verdenkt KBC en ADB ervan het diamantbedrijf grote sommen geld ontvreemd te hebben. Dat deden ze, aldus de aanklacht in New York, door de opbrengsten van een diamantverkoop ter waarde van 135 miljoen dollar via brievenbusvennootschappen in Europa, het Midden-Oosten en Azië te helpen verduisteren.

Alles gebeurde ten voordele van één van hun cliënten, de Antwerpse diamantair Erez Daleyot. 'Het hele opzet zou zich hebben afgespeeld binnen 'een complex netwerk van individuen en entiteiten die gecontroleerd werden of geassocieerd werden met de beklaagde, Erez Daleyot', zo klinkt de aanklacht letterlijk. Daleyot zou de senior bankiers via zijn bankrekeningen 20 miljoen dollar smeergeld hebben betaald om de opdrachten uit te voeren, aldus nog de klacht van Lazare.

HSBC-lijst van rijke diamantairs

Daleyot is één van de Antwerpse diamantairs die voorkomt op de HSBC-lijst van rijke diamantairs die door de belastingdiensten geviseerd worden. Knack portretteerde hem uitvoerig op 6 april 2011 ('Een wereld buiten de wet'). Daleyot is eigenaar van D.D. Manufacturing gevestigd in de Schupstraat.

Ooit werkte Daleyot nauw samen met Lazare Kaplan. Begin van de jaren 2000 zetten ze samen Gulfdiam op, een diamantbedrijfje met kantoren in Dubai en Angola. Maar toen liep de samenwerking spaak, en Lazare startte een reeks van rechtszaken om het geld dat Daleyot hem naar zijn mening had ontvreemd, terug te eisen. Eén daarvan is deze rechtszaak in New York tegen KBC en ADB waarmee Lazare hoopt 135 miljoen dollar te kunnen terugvorderen, aldus de Financial Times.

ADB zelf spande eerder al een rechtszaak aan tegen Lazare bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen, omdat ook de bank van haar kant beweert van Lazare nog geld te goed te hebben. In april beweerde ADB trouwens, ook van Erez Daleyot nog geld te moeten terugkrijgen. Toch blijkt ADB tegen Daleyot veel minder hard op te treden.

Volgens de aanklacht in New York kreeg Daleyot nochtans, behalve grote kredieten voor diamanttransacties - de enige transacties waarvoor leningen zijn toegelaten - ook leningen om kunstwerken, vastgoed , vliegtuigen en een jacht aan te kopen. 'In plaats van Lazare te betalen voor de verkochte diamanten, werkten ADB en Daleyot tussen 2008 en 2010 samen om diamanten te transfereren via legale en via schijntransacties die hem moeilijk traceerbaar maakten', klinkt het.

Noch ADB noch KBC waren vandaag bereikbaar voor commentaar.

Ingrid Van Daele

Onze partners