Amerikaans bedrijf laat nucleair stort achter in Fleurus

14/08/12 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Inspecteurs ontdekten op 17 juli tijdens een controle een nucleair stort in de gebouwen van Best Medical Belgium (BMB) op de industriezone van Fleurus. De sanering van het terrein zal jaren in beslag nemen.

Amerikaans bedrijf laat nucleair stort achter in Fleurus

© Belga

Een Amerikaans bedrijf heeft zijn failliete vestiging in Fleurus in de grootste chaos achtergelaten. Inspecteurs ontdekten midden juli in de gebouwen van Best Medical Belgium (BMB) onder meer een opslagruimte die tot de nok was volgestouwd met plastieken zakken die vervuild zijn met strontium-20, een radioactief isotoop.
"Een dergelijke omgeving is onaanvaardbaar in de industrie en a fortiori in de nucleaire industrie", schreven de inspecteurs nadien in hun verslag. De toestand bij BMB vereist een "dringende interventie", want de gebouwen "vormen een risico voor de veiligheid van de andere nucleaire installaties op de site en bijgevolg ook op de omgeving". Er is ook sprake van brandgevaar.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bracht staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) op de hoogte. Die schreef een brief naar de betrokkenen, met de eis snel werk te maken van de opkuis.

BMB werd in mei failliet verklaard. Het was de Belgische tak van de Amerikaanse groep Team Best, gespecialiseerd in de vervaardiging van nucleaire apparaten voor medisch en industrieel gebruik.

Sanering zal 5 tot 7 jaar duren
Ondertussen raakte bekend dat de sanering van het nucleair stort in Fleurus 5 tot 7 jaar in beslag zal nemen. Volgens NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) start de sanering half september. Het problematische afval is al overgebracht naar beveiligde containers.

"De containers blijven nog enkele weken op de site en zullen daarna verbrand worden. Ze vormen momenteel geen enkel gevaar voor de buurtbewoners", zegt de directeur van het NIRAS, Jean-Paul Minon.

Half septemberDe sanering begint half september en kan vijf tot zeven jaar in beslag nemen. "Omwille van administratieve procedures kunnen we niet sneller starten. De vertraging is echter geen bijkomend risico". Het afval moet zorgvuldig worden gesorteerd, worden verpakt volgens de normen en naar het industriële filiaal van NIRAS, Belgoprocess, gestuurd, waar het verbrand wordt.

De kosten voor de sanering en ontmanteling van de installatie zijn voor rekening van het Waals Gewest en het insolvabiliteitsfonds van NIRAS. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners