Ambtenaren zijn tevreden en trotse werknemers

06/02/13 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Meer dan werknemers uit de privésector zijn ambtenaren tevreden over de inhoud van hun job en hoe zij die kunnen uitvoeren. Dat is een van de conclusies van een onderzoek door SD Worx. Jobzekerheid en een solide loonpakket kunnen aan de basis liggen, luidt het.

Ambtenaren zijn tevredener over hun jobinhoud dan collega's uit de privésector. Zo vinden ze hun werk gevarieerder en ze zijn er ook trotser over. Beide groepen verschillen minder van mening over de autonomie die ze krijgen. Ambtenaren zijn wel minder tevreden wanneer het gaat over verantwoordelijkheden die ze krijgen.

Jobzekerheid

Een grote troef in de publieke sector blijkt jobzekerheid: 70 procent van ambtenaren werd nog nooit ontslagen, tegenover 58 procent in privésector. Een algemene tevredenheid zorgt volgens SD Worx ervoor dat meer overheidspersoneel (45 procent) tot aan de pensioenleeftijd wil werken, tegenover 39 procent bij privéondernemingen.

Loonpakket

Van de ondervraagde ambtenaren zou 46 procent niets aan de samenstelling van zijn loonpakket willen veranderen, tegenover 40 procent in de private sector. Zo'n vijfde (22,5 procent) zou wel meer cash en minder extralegale voordelen wensen, wat gelijkloopt bij private werknemers.

In de privésector heeft het loon een grotere impact op werknemersengagement, dit wellicht omdat hun loon vaker variabel is en het ontslagrisico er hoger ligt.

Doorgroeimogelijkheden

Aandachtspunten zijn er voor de overheid op het vlak van imago, vernieuwingsgerichtheid en doorgroeimogelijkheden, waarover ambtenaren opvallend minder tevreden zijn.

SD Worx bevroeg voor de studie 3.000 werknemers, van wie een derde ambtenaren. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners