Ambtenaren vrijgesproken van zelfdoding collega wegens pesterijen

19/12/11 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

De twee beklaagden riskeerden tot twee jaar cel.

De rechtstreekse chef en een collega van Patrick C., de 53-jarige onderhoudstechnicus van de stad Gent die in 2007 zelfmoord pleegde omdat hij naar eigen zeggen gepest werd, zijn vrijgesproken door de Gentse correctionele rechtbank. De beklaagden riskeerden tot twee jaar cel.

"De perceptie van C. was vervormd, omdat hij ook mensen vernoemde die aan zijn kant stonden. De zaken moeten objectief bekeken worden", stelde rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol. De zelfdoding was voor iedereen een verrassing en zeker voor de beklaagden, zo blijkt uit het vonnis.

Brief

Patrick C. maakte in de zomer van 2007 een einde aan zijn leven. In een brief die hij achterliet voor zijn familie verwees hij naar moeilijke werkomstandigheden bij zijn werkgever en schreef hij: "Aan de pesters, verkleineerders, bedankt!".

Twee ambtenaren bij de dienst Gebouwen van de stad Gent moesten uiteindelijk voor de correctionele rechtbank verschijnen. De rechtstreekse chef en een collega van het slachtoffer werden in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding.

Van Mol: "De eerste beklaagde gaf leiding op zijn eigen autoritaire manier, maar wilde zijn dienst zo goed mogelijk laten functioneren. Het werkklimaat was niet goed, maar nergens uit het dossier valt af te leiden dat de gedragingen van de leidinggevenden pesterijen waren die tot de dood van C. geleid hebben. Niet elke vorm van storend intermenselijk gedrag is foutief gedrag." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners