'Alternatief voor jongeren zonder werk'

06/08/12 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:19

De internationale organisatie Projects Abroad PRO stuurt afgestudeerden en jonge werknemers naar het buitenland om bij terugkeer meer kans te maken op de arbeidsmarkt.

Volgens de organisatie missen pas afgestudeerden de nodige ervaring om een job te bemachtigen. "Die ervaring kunnen ze perfect opdoen in een vrijwilligersproject in het buitenland", zegt de Nederlandse programma adviseur Lieke Vermeer-Terlouw.

"Door hun kwalificaties in te zetten in een ontwikkelingsland, kunnen zij hun opgedane kennis herhalen, delen en uitbreiden."

Gestart in Engeland Project Abroad PRO is een initiatief van de Britse vrijwilligersorganisatie Projects Abroad die in 1992 organiseerden een allereerste lesgeefproject in Roemenië organiseerde. "Vandaag is Projects Abroad Pro wereldwijd actief met 30 bestemmingen en ruim 140 verschillende projecten", vertelt Vermeer-Terlouw.

Nederland en België In 2005 werd het eerste kantoor in Nederland opgericht en daar kunnen ook Belgische afgestudeerden terecht. "We krijgen steeds meer aanvragen vanuit België en organiseren er nu ook informatiedagen om de Belgische jongeren in te lichten over de mogelijkheden."

Crisis De organisatie groeit nog steeds, maar of dat aan de crisis ligt zou Vermeer-Terlouw niet durven zeggen. "Wij proberen gewoon een alternatief aan te bieden voor jongeren die er tussenuit willen en daarbij hun kennis en ervaring op hun werkgebied willen uitbreiden, zodat ze bij terugkomst een betere kans maken op de arbeidsmarkt." (SVL)

Onze partners