Hart Boven Hard

‘Als u vraagt of het gaat, waarde politici, dan antwoorden wij: Neen, het gaat niet’

Hart Boven Hard Protestbeweging van burgers en middenveldorganisaties.

‘Met het voorwendsel dat iedereen een duit in het zakje moet doen trachten de Vlaamse en de federale regering de besparingen te legitimeren, maar het wordt meer en meer duidelijk voor mensen dat er iets niet klopt’, schrijft Jan Naert van Hart Boven Hard.

Één jaar terug startte Hart Boven Hard als een burgerbeweging van onderuit, een brede beweging van mensen die bezorgd waren over geplande beleidsmaatregelen. Na één jaar maken we de balans van dat beleid.

En dan wordt een glimlach een grimas. De mensen zijn moe en hebben er genoeg van. Opperhoofden slagen erin uitspraken te doen die de gehele democratie op de helling zetten en die tweedracht zaaien tussen groepen mensen die onderaan de ladder aan het overleven zijn.

Laten we dat concreet maken: het gaat over de kaalslag bij bibliotheken, over minder professionelen in het welzijnswerk, over hogere facturen voor zowat alle basisbehoeften, over kinderen met honger op school, over ouderen die niet meer verzorgd worden, over vluchtelingen in kampen … En wij pikken dit niet meer. De onderklasse, zo u wil, is dit beu en zal dit blijven tonen.

‘Als u vraagt of het gaat, waarde politici, dan antwoorden wij: Neen, het gaat niet’

Dit is geen klaagzang, dit is een beschuldiging en een aanklacht. De boodschap komt trouwens niet van mensen die stil zitten, ze komt van mensen die overal bezig zijn met heel hard te werken aan die verdraagzame en brede samenleving. Van de welzijnswerker, de leerkracht, de buurtwerker en de vrijwilliger. De mensen die dagdagelijks keihard werken om die brede samenleving waar te maken. Kom dus niet vertellen dat we klagen en dat het niet anders kan, dames en heren politici. We geloven u niet meer. U bent bezig met een systematische afbraak van dit brede aanbod.

U maakt de mensen wijs dat er niet genoeg is voor iedereen en dat is klinkklare onzin. Terwijl vluchtelingen uit oorlogsgeweld tot hier geraken, wijst u op economische gevolgen. De cijfers spreken u tegen, maar dat deert u niet. Dit terwijl er enorme bedragen worden besteed aan gevechtsvliegtuigen, o ironie.

Vertellen dat vluchtelingen onze welvaartstaat onder druk zetten is misdadig, het is een leugen en zet daarenboven mensen tegen elkaar op. Dit terwijl er dag in dag uit enorme bedragen vanuit de gemeenschap naar private bedrijven en hun ceo’s vloeien.

‘Het klopt niet dat iedereen naar vermogen moet bijdragen.’

Met het voorwendsel dat iedereen een duit in het zakje moet doen tracht u de besparingen te legitimeren, maar het wordt meer en meer duidelijk voor mensen dat er iets niet klopt. Het klopt niet dat iedereen naar vermogen moet bijdragen.

De kloof tussen arm en rijk wordt groter en de marges voor mensen onderaan de ladder steeds kleiner. Er bengelen trouwens steeds meer mensen onderaan de ladder of ze halen niet eens meer de onderste trede. Dat ze dat dan aan zichzelf te danken hebben en dat er genoeg ondersteuning is, is opnieuw een leugen. We zijn die leugens beu.

Maar we plaatsen nog steeds het hart boven het hard. We willen meedenken over alternatieven, want hoewel u die niet ziet, zien wij die wel. Dus laten we praten.

Laten we praten, over prioriteiten, om in plaats vanuit angst die de aankoop van dure wapens legitimeert, te zien hoe we de angst voor ‘de ander’ overwinnen. Laten we praten over een werkelijke taxshift die ook de grote vermogens aanspreekt, omdat 80% van de mensen dit wil. Hoewel u ons angst inboezemt met uw beleid, willen we onze angst ook overwinnen en met u praten. Het is na een jaar meer dan tijd om onze uitgestoken hand te grijpen.

Want als u vraagt of het gaat, waarde politici, dan antwoorden wij: neen, het gaat niet. Niet op deze manier.

Maar er is een alternatief. Vanuit het hart.

Vanwege Hart boven Hard, Jan Naert

Orthopedagoog en deskundige jeugdwelzijnswerk

PS: Mocht u bovenstaand stukje willen wegzetten als ongefundeerd en schreeuwerig geruis uit de marge leest u misschien best onze septemberverklaring en onze besparingsbarometer. Daarin vindt u eveneens harde cijfers over uw prioriteiten en de gevolgen van dit beleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content