'Als Onkelinx eens brult, moet de regering nog niet volgen'

24/02/13 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:19

'Het is niet omdat mevrouw Onkelinx eens brult , dat de regering maar moet volgen.' Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in een reactie op de uitspraken van vice-premier Onkelinx (PS) die tegen eerdere afspraken in het begrotingsevenwicht wil laten varen.

'Als Onkelinx eens brult, moet de regering nog niet volgen'

© Belga

"Het behalen van een begrotingsevenwicht voor 2015 is onmogelijk,' zei PS-vicepremier Laurette Onkelinx eerder deze week. Ze reageerde daarmee op het jaarverslag van de Nationale Bank van België (NBB) en Europees Commissaris voor Economie Olli Rehn die beiden pleitten voor een blijvend streven naar een begrotingsevenwicht.

'Het zal zeer slecht zijn voor de mensen, voor ons sociaal model maar ook voor de bedrijven", zei Onkelinx. Ze werd dezelfde dag nog teruggefloten door de drie Vlaamse coaltiepartners in de regering-Di Rupo.

'Boodschap voor de eigen achterban'

'Het is niet omdat mevrouw Onkelinx eens brult, dat de regering maar moet volgen,' zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in De Zevende Dag. 'We moeten onze engagementen nakomen. De uitspraken van mevrouw Onkelinx moeten gezien worden als een boodschap naar haar eigen achterban. Ze heeft het recht om zich te uiten.'

Rutten gaf daarmee op zijn minst de indruk dat de vice-premier van de partij die de premier in de regering levert, niet al te ernstig moet worden genomen.

'De regeringspartners hebben afspraken gemaakt om het begrotingstekort terug te dringen en ze zullen dat ook doen. Dat is het enige juiste signaal naar de bevolking en de bedrijven.

Tobback verdedigt Onkelinx

Onmiddellijk na haar uitspraken eerder deze week werd vicepremier Onkelinx ook door de Vlaamse socialisten teruggefloten. 'Een begrotingsevenwicht in 2015 en een staatsschuld onder de 100 procent maakt deel uit van het vertrouwen om de zaak weer op gang te krijgen', zei staatssecretaris John Crombez . In De Zevende Dag nam SP.A-voorzitter Bruno Tobback verrassend en tegen zijn partijgenoot in de verdediging van Onkelinx op zich.

'Ik wil haar bij deze verdedigen,' zei Tobback. 'De begrotingsdiscipline die we vandaag handhaven en die Europa ons voorstelt, heeft de afgelopen jaren in andere Europese landen geleid tot een afkalving van de groei. We moeten zeker de snelheid waarmee we dit doen in vraag stellen en we moeten dit doen op Europees niveau. Ik ben niet bereid de Europese doelstellingen te halen op een manier waarbij de onderkant van de arbeidsmarkt de rekening betaalt.' (EE)

Onze partners