Almaci: Bart De Wever pleegt 'schuldig verzuim'

18/06/13 om 23:07 - Bijgewerkt om 23:07

Meyrem Almaci (Groen) is niet te spreken over de Antwerpse besparingsplannen van Bart De Wever. Ze neemt het niet dat er wel geld is voor GAS-ambtenaren, maar niet voor sociale organisaties.

Terwijl het aantal GAS-ambtenaren en de repressie stijgt, worden bij de besparingen van de stad Antwerpen net die organisaties aangepakt die een belangrijke preventieve en maatschappelijke rol spelen in het stedelijke weefsel. Dat is althans de conclusie van oppositiepartij Groen na de bekendmaking van de 7 miljoen besparingen die burgemeester Bart De Wever (N-VA) plant in Antwerpen.

'De realiteit ontkennen'

Groen noemt het onaanvaardbaar dat vele sociale organisaties te horen kregen dat ze in 2014 geen geld meer krijgen van de stad. Het zou onder meer gaan om het Minderhedenforum, de Federatie voor Marokkaanse Verenigingen en de Unie van Turkse Verenigingen. Ook minderhedencentrum de8 en Samenlevingsopbouw moeten inleveren, wat in tijden van crisis voor Groen niet kan.

"In het licht van de Antwerpse armoede- en diversiteitscijfers is dit de realiteit ontkennen, meer zelfs, het is regelrecht schuldig verzuim", vindt Meyrem Almaci, Groen-fractieleidster in de gemeenteraad.

Spaarpot

Nog bij Groen vreest Borgerhouts districtsvoorzitter Marij Preneel dat de stad bij de opmaak van de meerjarenbegroting de 'spaarpot' van het district wil aanslaan, waardoor projecten als de heraanleg van het plein het Laar bedreigd zouden worden.

Schepen voor Financiën Koen Kennis (N-VA) stelt daarentegen dat de meerjarenbegroting nog niet klaar is en hij niet tegen de heraanleg gekant is. Hij erkent wel dat "aan het eind van een legislatuur niet gebruikte budgetten kunnen terugvloeien".

Volgens Kennis moeten zowel districten als andere diensten "leren om te realiseren wat ze beloven" en bij onvoorzien uitstel van gebudgetteerde projecten het geld daarvoor tijdig elders zien te gebruiken. (Belga/TV)

Onze partners