Alle lichten op groen voor Belgische handtekening CETA

28/10/16 om 16:28 - Bijgewerkt om 21:38

Het Waalse parlement heeft vrijdagmiddag het licht op groen gezet voor de Belgische ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Ook de Brusselse Parlementen geven hun fiat.

Alle lichten op groen voor Belgische handtekening CETA

Paul Magnette © Belga

Met 58 tegen 5 stemmen schaarde het parlement in Namen zich achter een motie die de regering vraagt om haar bevoegdheid te delegeren aan het federale niveau om het verdrag in naam van België en zijn deelstaten te ondertekenen.

De motie werd gesteund door de parlementsleden van de PS-cdH-meerderheid en van oppositiepartij MR.

Oppositiepartijen Ecolo en PTB stemden tegen, omdat de toegevingen die de Waalse regering bedongen heeft minder omvangrijk zijn dan het parlement twee weken geleden had geëist. De verkozenen van de twee partijen betreurden ook dat ze zich in minder dan 24 uren moesten uitspreken over het compromis.

Vrijdagavond heeft ook het parlement van de Franse Gemeenschap zijn goedkeuring gegeven. Dat gebeurde met 67 stemmen tegen 6. De motie werd goedgekeurd door de meerderheid van PS en cdH, met de steun van de oppositiepartijen MR en DéFi en onafhankelijk parlementslid André-Pierre Puget. Ecolo en PTB (PVDA) vonden de vooruitgang na de onderhandelingen van de laatste dagen onvoldoende en stemden tegen.

Ook Brusselse Parlementen zetten licht op groen

Ook het Brussels Parlement heeft de Brusselse regering toestemming verleend om de federale regering een mandaat te geven. Dat gebeurde met 60 stemmen van de meerderheid, MR en N-VA tegen 16 van de groenen, PVDA en Vlaams Belang.

Het Parlement van Franstalige Brusselaars (COCOF) zette eveneens het licht op groen om het verdrag te tekenen. Dat gebeurde met 50 stemmen van de meerderheid en MR tegen 12 stemmen van Ecolo en PTB. Later op de avond moet ook nog het parlement van de Franse gemeenschap zijn fiat geven.

Eerder gaf ook al het parlement van de Duitstalige Gemeenschap zijn goedkeuring.

Na wekenlang verzet van onder meer de Waalse regering bereikten de leiders van de federale regering en de deelstaten donderdag een akkoord dat tegemoet kwam aan de bekommernissen in Franstalig België over de mogelijke gevolgen van het handelsakkoord. Doordat België lange tijd niet in staat was het licht op groen te zetten, viel de voor donderdag geplande ondertekening van CETA op een Europees-Canadese top in Brussel in het water. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners