'Alle kernreactoren in ons land lopen gevaar'

20/08/12 om 08:02 - Bijgewerkt om 08:02

Niet alleen Doel 3, maar álle zeven kernreactoren in ons land lopen gevaar. Dat zegt Eric van Walle van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol in Het Laatste Nieuws.

"Meer nog: in alle reactoren van die generatie - wereldwijd - kunnen afwijkingen opduiken." De problemen met de reactorkuip in Doel zijn immers te wijten aan een constructiefout die niet alleen aan de producent, maar ook aan het gebruikte staal of het productieproces van destijds kan liggen.

'Scheurtjes'

Het blijft wellicht niet bij de 8.000 scheurtjes in het reactorvat van Doel 3. De kuip die door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij in de jaren 70 werd geleverd, is wellicht lang niet de enige die niet gemaakt werd zoals het hoort. Over de hele wereld zijn 22 kuipen in gebruik die de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij een veertigtal jaar geleden maakte, waarvan de helft in Amerika. Voor hen dreigt allemaal hetzelfde scenario als in Doel 3, klinkt het.

'Paniekzaaierij'

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) haalt in De

Standaard en Het Nieuwsblad dan weer fel uit naar de aanpak van de dossiers Doel 3 en Tihange 2 door het FANC, het federaal agentschap voor nucleaire controle. Hij is scherp voor FANC-directeur-generaal Willy De Roovere, die hij beschuldigt van 'paniekzaaierij' nadat De Roovere in De Morgen aangaf dat "er meer dan 50 procent kans bestaat dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt als in Doel".

Nog volgens Vande Lanotte is een stijging van de stroomprijs voor de consument, zoals aangekondigd door staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet, ongewenst. (Belga/EE)

Onze partners