Algemeen Inspectierapport vernietigend: ‘Politie was niet voorbereid op rellen van zaterdag’

© Belga

De politie was niet voorbereid op de rellen van zaterdag in Brussel, door een gebrek aan informatie over mogelijke rellen. Maar doordat de rellen onverwacht hevig waren, had zelfs de nodige informatie toch geen verschil gemaakt. Dat concludeert de Algemene Inspectie naar de omstandigheden van de rellen van zaterdag op de Lemonnierlaan in Brussel.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) las vrijdag de conclusies voor op een persconferentie.Dat de politie zich terugtrok tijdens de plunderingen was een slecht idee, volgens het AIG. ‘Er moet tussengekomen worden zodra er vernielingen aangebracht worden. Dat zijn richtlijnen die in het politiereglement staan’, verduidelijkt minister Jambon.

De stad Brussel heeft genoeg ervaring met manifestaties, maar op de onverwachte rellen van zaterdag na de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal 2018 in Rusland kon ze geen antwoord bieden. ‘Er moet een aangepaste commandostructuur voorzien worden’, klinkt het bij Jambon.

Het te kleine permanente peloton in gevechtsuitrusting van de stad Brussel was niet opgewassen tegen de relschoppers. De politie Hoofdstad Brussel Elsene kreeg versterking van de federale politie, de andere Brusselse politiezones en de Antwerpse politie, maar die versterking werd onvoldoende gebruikt. ‘Enkel eigen pelotons en de de helikopter, het waterkanon en interventiekorps van de federale politie werden zo goed als mogelijk ingezet’, vertelt minister Jambon.

Partner Content