Alexander De Croo wil duur loopbaan verlengen

14/12/13 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

'Het is niet nodig om de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen. Wel wenselijk is een verhoging van de daadwerkelijke duur van de loopbaan', stelt minister voor Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD).

Alexander De Croo wil duur loopbaan verlengen

Alexander De Croo © Dimitri Van Zeebroeck

De minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) wil de daadwerkelijke duur van de loopbaan verhogen. Hij is geen voorstander van een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, die momenteel op 65 jaar ligt. Dat stelde De Croo in de krant Le Soir.

"Het is niet nodig om de wettelijke pensioenleeftijd te verhogen. Daarentegen is het aantal werkjaren dat in België wordt gepresteerd, heel kort (32 jaar)", aldus De Croo.

Cynisme

De gemiddelde duur in Europa is momenteel 35 jaar. In Nederland is dat 39 jaar. Volgens de liberale minister is dat te wijten aan het te grote aantal gelijkgestelde periodes en de mogelijkheid om te genieten van pensioentoezeggingen zonder een bijdrage te genereren door effectieve arbeid te verrichten. Voor De Croo getuigt het verhogen van de wettelijke pensioenleeftijd in die context van "cynisme" jegens de 10 procent goede leerlingen, die tot hun 65 werken.

Daarnaast herhaalde De Croo nog eens de oppositie van zijn partij tegen een nieuwe staatshervorming. De prioriteit moet naar het sociaal-economische gaan, klinkt het. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners