Alexander De Croo minister van pensioenen en vicepremier

© Belga

Koning Albert heeft Alexander De Croo benoemd tot minister van pernsioenen en vicepremier in de regering Di Rupo. Van Quickenborne wordt tijdelijk Open VLD-voorzitter.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo neemt binnen de regering Di Rupo de plaats in van Vincent Van Quickenborne als vicepremier en minister van Pensioenen. Koning Albert II heeft het ontslag van Van Quickenborne aanvaard en meteen De Croo als zijn opvolger benoemd.

In afwachting van nieuwe voorzittersverkiezingen zal Van Quickenborne het voorzitterschap waarnemen.

Coalitie in Kortrijk

Maandag raakte bekend dat Van Quickenborne een akkoord had gesloten met SP.A en N-VA om de komende zes jaar een coalitie in Kortrijk te vormen, met hemzelf als burgemeester. Zoals hij voor de verkiezingen al aankondigde, zou Van Quickenborne ontslag nemen uit de federale regering indien hij de sjerp zou veroveren.

Daardoor moest Open VLD op zoek naar een nieuwe vicepremier en minister van Pensioenen. De naam van De Croo werd daarbij geopperd, maar hij liet verstaan liever burgemeester van Brakel te worden. Sneller dan verwacht is de opvolging nu toch een feit.

Maandag legt De Croo de eed af bij de koning, in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo. Ondertussen zal Van Quickenborne het voorzitterschap waarnemen. Hij is immers ondervoorzitter van de partij. Een van zijn taken zal er in bestaan de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse liberalen in goede banen te leiden.

Zaterdagvoormiddag bespreekt de partijraad de procedure en timing voor die verkiezingen in het Diamant Center in Brussel.

De Croo, die in november 37 jaar wordt, werd in december 2009 verkozen tot Open VLD-voorzitter, met Van Quickenborne en Patricia Ceysens als running mates. Hij haalde het van Vlaams parlementslid Marino Keulen en Kamerlid Gwendolyn Rutten, zonder ooit een politiek mandaat te hebben bekleed.

De zoon van minister van Staat Herman De Croo trok in april 2010 de stekker uit de regering Leterme omdat er geen oplossing in de maak leek voor de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde. Bij de onderhandelingen na de daaropvolgende federale verkiezingen werden de liberalen eerst buitenspel gezet, maar nadien toch aan boord getild. Uiteindelijk stapten ze zoals bekend in de regering Di Rupo.

Burgemeester in Brakel

Als mede-architect van het regeerakkoord en het akkoord over de staatshervorming werd aanvankelijk gedacht dat De Croo tot de regering zou toetreden, maar hij deed dat dan toch niet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag was hij lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester in Brakel. Het lijkt waarschijnlijk dat zijn vader Herman het burgemeesterschap zal voortzetten.

In de Senaat moet De Croo eveneens worden opgevolgd. De eerste opvolger voor de Vlaamse liberalen is Martine Taelman, die zelf al de plaats van Dirk Sterckx in de Hoge Vergadering innam. De tweede opvolger is Yoeri Vastersavendts, een advocaat uit Asse, die in 2010 al enkele maanden senator was.

De Croo, die in 2009 in de politiek stapte bij de Europese verkiezingen, was voor zijn politieke carrière actief in de bedrijfswereld. Aanvankelijk was hij aan de slag bij The Boston Consulting Group, een wereldwijd adviesbureau. Daarna startte hij zijn eigen bedrijf: Darts-IP, een bedrijf dat advies geeft op het vlak van intellectuele rechten.

De Croo is handelsingenieur (Solvay Business School) en haalde ook een Master in Business Administration aan de Kellogg School of Management in Chicago. Hij is gehuwd en vader van twee zonen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content